Vinnare i tekniktävlingen Rädda ägget. Hallå där Noah Pettersson! Du och din klass 5D på Karl Johansskolan är en av vinnarna i Chalmers årliga tekniktävling Rädda ägget och fick ta emot priset av ingen mindre än Nobelpristagaren i fysik, Didier Queloz. Hur var det?

Noah Pettersson. Foto: Åsa Ekström

Det var coolt att träffa en person som gjort något så stort. Han var skrattig. Vi fick ställa två frågor till honom på engelska inför massa människor. Det var nervöst. Vi undrade hur lång tid det tog att skapa den mjukvara som han gjort och om han alltid drömt om att bli nobelpristagare. Han svarade tre år och att han aldrig hade vågat drömma om det.

Vilken kategori vann ni i?
– Den tekniskt smartaste lösningen. Det var Arild i min grupp som kom på idéen. Vi byggde en konstruktion av sugrör och tejp som vi formade till en pyramid. Sedan lade vi ägget i en likadan, fast mindre pyramid som vi placerade i den stora pyramiden. Vi döpte konstruktionen till ”Trap”.

Fungerade den med en gång?
– Nej, först gick konstruktionen sönder. Då satte vi på många fler sugrör och sedan fungerade det.

Varför tror du att ni vann?

Vår design var unik och vi använder inte mycket material, bara tejp och sugrör.

Hur var det att vinna tävlingen?
– Coolt! Jag blev ganska chockad. Förutom diplom har vi fått biobiljetter till hela klassen så vi ska gå och se på film tillsammans.

Vad kommer du minnas mest från tävlingen?
– Att vi fick träffa en nobelpristagare. Och att jag pratade på engelska inför 400 människor.

Karl Johansskolans smarta lösning Trap är byggd av tejp och sugrör. Foto: Johan Bodell