Lövgärdesskolan vill stärka eleverna. Välkommen till Lövgärdesskolan. Kärleken är fri. Kärleken är glad. Handtextade skyltar och teckningar med hjärtan prydde hela entrén till Lövgärdesskolan i norra Angered när det i förra veckan var vernissage på temat Det handlar om kärlek.

Se Lövgärdesskolans film om Det handlar om kärlek

Elever, personal, myndigheter och ideella organisationer har arbetat med temat Det handlar om kärlek under en hel vecka. Som final på veckan bjöds familjer och vänner in till vernissage för att eleverna skulle få visa vad de gjort.

Engagerade elever
Men vernissagen är inget avslut, utan snarare en upptakt för ett arbete som kommer att fortsätta.

– Jag hoppas att vi sått frön under den här veckan, både hos eleverna och personalen. Meningen är att vi ska dra igång något positivt som kommer att fortsätta växa och som vi ska jobba vidare med, säger rektor Marika Andersson.

– Temat Kärleken är fri har verkligen engagerat eleverna. Vi har brottats med frågorna och diskuterat värderingar och eleverna har visat stor respekt för varandra berättar skolans kurator Badirkhan Taha.

– Se er omkring, vilken kreativitet! fortsätter han och sveper med armen runt skolans entréhall,

Frihet att älska
Hela entréhallen är fylld av elevernas verk. Teckningar, sydda hjärtan, dikter, kontaktannonser och kärleksbrev. Målet för kärleksbetygelserna varierar: föräldrar, syskon, husdjur, en jämnårig och kärlek till friheten som sådan.

– Det här är ett sätt att arbeta förebyggande mot begränsande normer och hedersrelaterat förtryck, säger Lina Lundborg, samordnare för arbetet mot våld i nära relationer i Angereds stadsdelsförvaltning.

– Genom diskussioner, samtal, teater och film har vi satt ord på hur vardagshedern kan se ut.

Stå upp för sina rättigheter
För den som lever i en familj där det är självklart att barnen inte får delta i fritidsaktiviteter som att gå till fritidsgården, kan det vara svårt att koppla det till hederskultur och kontroll och att stå upp för sina rättigheter.

– Kärlek för mig är typ föräldrarna och sånt, säger Danny Tran som går i klass 6 på Lövgärdesskolan. Det är bra att göra folk lite gladare, fortsätter han.

– Att sprida glädje och kärlek är en av de viktigaste sakerna i världen, fyller hans bror Demil Tran i och ger Danny en spontan kram.