”Kärleken är fri 365 dagar om året”. Det låter ifrån klassrummen på Frejaskolan. Eleverna gör melodier till kärlekstexter på sina datorer. För på Frejaskolan är det kärleksvecka. ”Kärleken är fri” – det går genom hela skolan. Och temat har väckt många tankar hos eleverna.

— Kärleksveckan är en del av vårt arbete med värdegrund, det vill säga de gemensamma värderingar vi har eller förväntas ha i samhället. Vi har med det i alla ämnen i år F-9 – från matematik till bild, säger Karin Wickelgren, förstelärare och ansvarig för kärleksveckan.

Hon hälsar på kollegerna som kommer förbi. Alla har röda t-tröjor med ”Kärleken är fri” över bröstet. De har haft dem hela veckan.

— Kärleksveckan är ett samarbete mellan Frejaskolan och stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.  Vi arbetar enligt en idé från Rädda Barnen och från Lövgärdesskolan, berättar Kristina Moro. Hon arbetar på socialtjänsten i Västra Göteborg i teamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Kristina tar ett steg tillbaka för att släppa fram en mellanstadielärare med änglavingar. Det är ju både kärleksvecka och halloween på gång.

I taket hänger hundratals vimplar. Alla elever har gjort en vimpel som symboliserar dem själva.

Kärleksveckan väcker tankar

Kristina Moro berättar att kärleksveckan har väckt många tankar hos eleverna. För några har det varit jobbigt. Det har handlat om allt från att födas i fel kropp till mänskliga rättigheter. Och om hur det ser ut med jämställdhet i resten av världen.

— Några elever kommer kanske från en kultur där det inte är självklart att gifta sig med vem man vill, skjuter Karin Wickelgren in.

Kärleksveckan startade med en föreställning av Tasso Stafilidis, skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot. Skolan har under veckan haft besök av fältassistenterna som har haft föreläsningar om internet och av socialtjänstens enhet som arbetar med barn och unga. Dessutom har polisen gått runt i korridorerna och pratat med nästan alla elever under veckan.

— Vi har haft en intensiv kärleksvecka. Nu ska vi börja arbetet med att kärleken är fri 365 dagar om året, avslutar Karin Wickelgren.

Flera skolor har haft – och har återkommande kärleksveckor. Gårdstensskolan, Lövgärdesskolan och Vättleskolan bland andra.