Installation om rätten till utbildning. New York, Paris, Madrid, Budapest och nu Göteborg! På onsdagen invigde elever från Katrinelundsgymnasiet sin installation i den svarta stålkuben utanför Nya Ullevi. Kuben är del av ett arbete för mänskliga rättigheter som drivs av Raoul Wallenberg Academy där 30 skolor i Sverige och utomlands jobbar med olika teman i sina kuber.

Tre klasser på Katrinelundsgymnasiets samhällsvetenskapliga program har jobbat på temat ”Rätten till utbildning”, artikel 26 i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Resultatet är både teoretiskt och praktiskt.

Bland annat har man samlat ihop 13 000 kronor som ska gå till skoluniformer till elever på en skola i Sydafrika. Skoluniformen är avgörande för rätten till utbildning, utan den får man inte gå i skolan och den kostar mycket pengar.

”Göra skillnad på riktigt”
– Det är fantastiskt att vi med vårt arbete redan nu i ettan kan göra skillnad på riktigt, säger Ida Tornberg, elev i SA1B.

– Genom att jobba tillsammans i klassen har vi nått över våra målsättningar och sålt över 200 armband till förmån för elever i Sydafrika, berättar Molly Sahlin i SA1B.