Releasefest på stadsbiblioteket. Hallå där Rebecca Strand i Na2C på Katrinelundsgymnasiet. I tisdags hade din klass release för engelska böcker som ni skrivit för elever i årskurs 6. Hur var det?

– Det var kul! Vi var på stadsbiblioteket, och jag och min kompis Linnéa berättade om hur vi tillsammans med en samhällsklass på vårt gymnasium har skrivit barnböcker på engelska som utspelar sig i olika engelsktalande länder. Böckerna är skrivna för sjundeklassare på Streteredsskolan i Mölndal. De medverkade under boksläppet och ska nu läsa böckerna i skolan. Våra 15 böcker kommer också att finnas kvar på Stadsbibliotekets ungdomshörna.

Vad handlade din bok om?
– Jag och tre andra skrev en bok om Nya Zeeland. Den handlar om en 13-årig svensk tjej som heter Maja. Hennes bästa kompis flyttar till Nya Zeeland och hon blir alldeles förkrossad. Några år senare blir hon en utbytesstudent och får åka och hälsa på honom där. Innan vi skrev böckerna brevväxlade vi med eleverna från Streteredsskolan, så att vi skrev böckerna specifikt för dem. Det kändes mer personligt än ett vanligt skolarbete där bara läraren läser.

Hur har projektet varit?
– Det har varit bra, annorlunda och roligt att lära sig på ett annat sätt än vanligt. Det var mer än bara en vanlig skoluppsats. Projektet har haft flera delar – först skrev vi faktabroschyrer om länderna, sedan böckerna, och sedan fick vi hålla en workshop med eleverna där vi fick prova hur det är att undervisa. Och så releasen då, som vi elever själva marknadsfört. Till exempel genom att tipsa er på Vårt Göteborg!