Skolutbyte för ökad förståelse. Först kontakt på Facebook, sedan möten i verkliga livet. Så fungerar Kenya-projektet på Hvitfeldtska i Göteborg. Skolan har just nu besök av fyra elever och fyra lärare från Eutychus Academy i Nairobi, Kenya.

Kenyanerna kom till Göteborg i söndags och stannar en vecka. De bor på vandrarhem och deltar i undervisningen på Hvitfeldtska genom att ”skugga” sina värdar.

– Vi har arbetat tillsammans i ett och ett halvt år, berättar Kerstin Jannerberg, lärare på Hvitfeldtska.

– Eleverna har lärt känna varandra lite via sociala medier, utbytt erfarenheter och förberett möten. Jag och ett par andra lärare har gästat Eutychus Academy i Kenya, men nu är det första elevbesöket.

– De är mycket intresserade och öppna för intryck. Det är väldigt roligt och lärorikt både för lärare och elever att träffas, säger Kerstin Jannerberg.

Liseberg och apartheid
Förutom att följa skolarbetet och debatter på Hvitfeldtska ska kenyanerna besöka Liseberg, Konstmuseet, Valborg i Slottsskogen och mycket annat.

2E9E.jpg
På onsdagen gästade gruppen Universeum med sina värdar, sedan fick de se och diskutera den sydafrikanska filmen Serafina, om kampen mot apartheid, som rektor Steven Asatsa haft med sig. Och på torsdagen ska man hålla presentationer om sin skola.

– Vårt pedagogiska utbyte är ömsesidigt. Steven Asatsa formulerade det som att i kenyanska skolor har läraren ordet större delen av lektionen, här i Sverige talar eleverna mer, berättar Kerstin Jannerberg.

Projektet har blivit verklighet tack vare att Hvitfeldtska sökt pengar i utbytesprogrammet Atlas partnerskap, som sköts av Universitets- och högskolerådet (UHR).

Allt på engelska
Syftet är öka förståelsen, med hjälp av öppenhet och bra kommunikation.

– Genom att lära sig om varandras vardagsliv, intressen, vanor och genom att studera vissa ämnen tillsammans ökar förståelsen och intresset för varandra, säger Kerstin Jannerberg.

Hvitfeldtskas Kenya-projekt finns i utbildningen CAS (Creativity, Action and Service) inom skolans internationella IB-program. Här sker all undervisning på engelska.

– Vi har en Kenyagrupp som jobbar med att samla in pengar, visar filmer och gör kulturevenemang som har med Kenya att göra, de är kittet i det hela, säger Kerstin Jannerberg.

Hoppas kunna besöka Kenya
Ekonomin är avgörande för hur projektet ska fortsätta. Hittills har Hvitfeldtska valt att lägga ”mesta krutet” på att ordna ett bra program för sina gäster, hellre än att bekosta resor för göteborgare till Kenya.

– Jag blev glad när vi kom på det, det gav oss möjlighet att lägga mer resurser på deras besök. Jag tror att det ger ett mervärde, mer ringar på vattnet.

– De kenyanska lärarna är så intresserade av vår pedagogik, de får med sig idéer som de kan använda i sin undervisning.

– Men det här är bara ett första steg. Jag hoppas att vi kan få ihop mer pengar, så vi kan åka ner till Kenya längre fram, säger Kerstin Jannerberg.

223A.jpg

Rektor Steven Asatsa presenterade skolan på Hvitfeldtskadagen.