En Massa Med Aktiviteter - alltså just det som givit Emmaskolan dess namn - blir det på fredag när den klottertåliga skolan högtidligen invigs. Bland annat kommer kulturministern till Hammarkullen för att ge konstverket "Att flyga" luft under mattorna.

Eleverna och personalen flyttade in efter jullovet men på fredag är det alltså dags att inviga den redan riksbekanta Emmaskolan i Hammarkullen.

Byggnaden som med hjälp av bland annat vaxbehandlade tegelväggar, plastfönster och aluminiumdetaljer ska stå emot klotter och annan vandalism har uppmärksammats flitigt i media.

Liksom skolans pedagogiskt nyskapande arbetssätt blivit tidigare, när man huserade i betydligt mindre ändamålsenliga lokaler.

Får studiebesök från hela landet

– Vi var en av de allra första skolorna som arbetade med fritids-, förskole- och grundskolepersonal i integrerade arbetslag, och har tagit emot studiebesök från hela landet och många andra länder som har velat se hur vi arbetar, säger rektorn Monica Anderson.

Den populära skolan låg tidigare i bottenplanet av ett hyreshus men har efter att många föräldrar drivit frågan nu fått nya, toppmoderna lokaler åt sina 160 elever mellan förskolan och årskurs sex. Statens konstråd satsar extra

– Vi är väldigt nöjda med lokalerna, och det märks redan i enkäter som eleverna har besvarat att de trivs ännu bättre i skolan nu, säger Monica Anderson.

Statens konstråd har satsat extra mycket pengar på den nya, innovativa skolbyggnaden och när kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth på fredag besöker skolan är det ett flertal verk av konstnären Roland Persson som också får sin officiella invigning.

Flygande mattor och tankar

Det är fyra verk i målad brons, bland annat en orientalisk matta på en berghäll utanför skolan, som konstnären tillsammans med elever och personal har arbetat fram temat ”Att flyga”. Allt i syfte att inspirera till skapande och fritt, kreativitet tänkande.

Fotnot:
Invigningen sker fredag den 4 april klockan 12.30-15.30 och startar med att elever och personal visar skolan, skolgården och konstverken. 13.15 blir det tal och sång och 14.00 inviger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skolan. Därefter blir det buffé och mingel.