Pop, rock, soul, jazz, blues och folkmusik står från i höst på schemat i Kortedala. Två musikklasser i år sex och sju får plats för femton elever vardera. ”Vi kommer att likna de klasser som finns på Flatåsskolan, med pop- och rockensemble”, säger musikläraren Hasse Nyhlén. Enligt uppgifter från Kortedala stadsdelsförvaltning på torsdagen ska undervisningen förläggas till Utmarksskolan men enligt senare besked så är det inte klart vilken skola det blir.

– Jag och min kollega Petra Andersson jobbar för närvarande i Hammarkulleskolan men den verksamheten upphör så vi flyttar till Kortedala, säger Hasse Nyhlén, som står bakom idén med att starta musikklasserna.

Tas in efter antagningsprov

På schemat i musikklasserna blir det också körsång och arbete med gehör och teori. Eleverna ska regelbundet stå på scen och åka på turné.

– Det är rätt läge att starta musikklasser när Kortedala nu genomför en stor rockad mellan skolorna för att spara lokalyta. Det är också många elever som flyr stadsdelen så detta kan vara ett bra sätt att behålla barnen här och dessutom kanske få lite inflöde utifrån.

För att få gå i en av musikklasserna måste eleven först göra ett antagningsprov.

– Eleven får en låt hemskickad som han eller hon sjunga eller spela, någon lätt låt som de har hört. Sedan kommer de till provet och då vi små ensembler och gör en liten provlektion med 6-8 barn, sedan får de sjunga individuellt också.

Två nya musiksalar

– Den här satsningen kostar inget extra för vi får in det i kursplanen, vi plockar några minuter här och där från olika ämnen. Fast utrustningen av salarna kostar förstås. Att utrusta en musiksal kostar idag ungefär 100.000 kronor. Och vi kommer att utrusta två sådana salar, säger Hasse Nyhlén.

Den 17 mars hålls ett informationsmöte på Forum på Kortedala Torg.