Nästa vecka åker runt 130 ungdomar från Utmarksskolan och Gamlestadsskolan med sina lärare till Hovfjället. En skolutflykt får numera inte medföra annat än en "obetydlig kostnad" men alla elever har möjlighet att följa med till Hovfjället eftersom skolan står för både resa och skidhyra.

Tänk att stå på skidor för första gången i livet. Att åka lift och känna lyckan att ta sig ned för backen. Många som växt upp i Skandinavien har upplevt det, men inte alla. För dagens ungdomar är det inte självklart att komma iväg och åka skidor.

”Första gången vi åker till fjällen”

– Jag har aldrig stått på skidor och jag är lite rädd. Men nu ska jag testa, säger Njaga Njie i 8 A på Utmarksskolan.

5DD4.jpg
Uppmuntrad av klasskamraterna har han bestämt sig för att följa med på skidresan. Eleverna är måna om varandra. De känner sig stimulerade och uppskattade av skolans satsning. När alla är med och planerar blir det en gemensam angelägenhet och de tveksamma motiveras av sina kamrater.

– Tvärkul, jätteroligt. För oss är det första gången vi åker till fjällen, säger Jimmy Orrelind, Christoffer Olsson och Naim Elaaraj som också går i 8 A.

Den sociala samvaron och möjligheten att få umgås med kamrater från skolan värdesätts av ungdomarna. Att vara tillsammans utanför klassrummet betyder mycket för sammanhållningen.

– Det är kul att göra något tillsammans med kompisarna från skolan. Bussresan är nästan roligast. När alla åker, då vill man själv med, säger Aida Berbic.

Skolan har avsatt särskilda pengar

– Vi ser detta som en del i en helhet. I sexan när eleverna är nya på skolan åker de på läger i närområdet, i åttan blir det skidåkning och under hösten i nian reser eleverna till Stockholm med tåg. Där besöker de riksdagen och får bekanta sig med vår huvudstad. Som avslutning har vi som många andra en fest när eleverna lämnar skolan, berättar Helene Holmström, rektor på Utmarksskolan.

– Att åka till Hovfjället är en tradition på Utmarksskolan. Det är en del av skolans själ och det finns en viktig social aspekt.

– Resan och skidåkningen ger ungdomarna en upplevelse för livet. Skidåkning är en stor grej i samhället, men alla har inte med sig den vanan. Det är många elever som inte har med sig den kulturen. Därför har vi avsatt särskilda pengar för så att alla ska kunna följa med, förklarar Helene.

Resa och skidhyra kostar 450-500 kronor per elev. Åttorna från Utmarksskolan åker till Hovfjället den 19 mars och Gamlestadsskolans elever åker den 23 mars.