Fem slåss om titeln. För Brunnsboskolans kockar är det närmast vardagsmat med fina tävlingsframgångar. I vår är det dags igen: Som en av fem finalnominerade går ett lag från Brunnsbo nu in i slutkampen om att bli mästare i Skolmats-SM.

– Den här gången skickade vi in vår anmälan i sista minuten, men annars har vi på senare år varit väldigt uppmärksamma på tävlingsutbudet – det är ett bra sätt att motivera sig, säger Lisa Jansson som är måltidschef i Backa/Brunnsbo.

I Skolmatsgastro, som är det officiella namnet på skolmats-SM, har fem skolor i dagarna nominerats att göra upp om slutsegern.

Miljö och hållbarhet
Alla deltagande lag hade i uppgift att komponera en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa för 100 personer. Snittkostnaden per måltid fick inte överstiga 12 kronor inklusive tillbehör som bröd, sallad och dryck. I uppgiften ingick också att redogöra för miljötänk och hållbarhetsarbete.

Amelia Gabrielsson är lagledare för Brunnsboskolans lag där också Anders Holmström och Hanna Borglund ingår. Cristian Loayza är reserv.

Redan den 3 februari väntas den rutinerade kökschefen Kurt Weid till Göteborg för att coacha laget. Senare under våren kommer sedan tävlingsjuryn till Brunnsboskolan för att följa lagets arbete i sitt hemmakök. Den 26 april koras vinnaren i samband med en prisutdelningsceremoni.

”Gör det lilla extra”
– På Brunnsboskolan har vi verkligen ett jättebra gäng som har drivet och lusten att göra det lilla extra varje dag, säger Lisa Jansson och fortsätter:

– Kockyrket är ett kreativt jobb, och det är roligt att visa att det finns många duktiga kockar i de offentliga köken.

För Lisa Jansson känns finalnomineringen extra rolig eftersom hon i dagarna gör sin sista arbetsvecka i Backa/Brunnsbo innan hon flyttar till nya utmaningar i Uddevalla.

– Det blir jobbigt att lämna det här gänget och alla fantastiska medarbetare, säger Lisa som under sex och ett halvt år sett sina medarbetare skörda stora tävlingsframgångar.

I höst räknar stadsdelen med att kunna ta ett tredje tillagningskök i Gamla Erikslundsskolan i bruk.