Kreativitet är ledordet för den femtonde upplagan av Vetenskapsfestivalen som breder ut sig över Göteborg under maj månad. "Kreativitet finns överallt och kan appliceras på allt – vitt och brett. Och vi tror att alla människor är kreativa", säger Vetenskapsfestivalens informatör Jenny Skånberg.

– Festivalen korsbefruktar gärna traditionella miljöer med det som är nytt och lite annorlunda. Så kommer det att bli även i år. Och jag vågar redan nu lova många spännande namn, säger Jenny Skånberg, som arbetar för fullt med årets program.

Den 3 maj öppnar Vetenskapsfestivalen den programdel som riktar sig till grundskolorna. Men redan nu har man tjuvstartat med en tävling där landets alla grundskoleelever tävlar om att hitta på ett nytt svenskt ord. I uppdraget ingår också att motivera varför ordet behövs, och att ge exempel på hur det kan användas.

En skolresa och fina bokpriser står på spel. I juryn finns utöver representanter från Svenska Akademien, Språkrådet, och Kamratposten också författarna Lennart Hellsing och Johanna Thydell.

Festivalcenter flyttar till Pedagogen
Pristudelning väntar i Nordstan tisdagen den 10 maj – samma dag som Vetenskapsfestivalens program för allmänheten drar igång.

– Nordstan har fungerat fantastiskt bra som publik arena, så där blir vi kvar även i år. Däremot flyttar vi vårt festivalcenter till Pedagogen vid Grönsakstorget där vi redan tidigare testat en del arrangemang, säger Jenny Skånberg.

På Pedagogen kommer många av de fördjupande samtalen att äga rum. Där ges det också möjligheter för eftersnack och ett glas vin för den som vill utveckla sina kreativa tankar.
Innan påsk väntas hela det tryckta programmet finnas tillgängligt på till exempel bibliotek, turistbyrån och en rad andra ställen.