Från akrobatik till öppna verkstäder. Den 29 maj till 1 juni kommer det myllra av liv och aktiviteter i Bältespännarparken. Då har Kulturskolan i Göteborgs Stad parkerat i parken och slagit upp scen och tält – fullt med överraskningar för stadens ungdomar.

I sommar bjuder Göteborg på stor fest, när staden ska firas ordentligt för sina 400 år. Jubileumsfesten sträcker sig över hela sommaren från 2 juni till 3 september. Kulturskolan deltar med ett program i Bältespännarparken mellan 29 maj-1 juni, i Frihamnen mellan 2-5 juni och den 4 juni spelar Kulturskolans orkester för H.K.H Konungen.

– Det kommer bli en myllrande fest i hela stan, säger Frida Mälarborn Hoshino som är verksamhetsutvecklare på Kulturskolan.

Äldre barn i Bältespännarparken

Kulturskolans program i Frihamnen kommer rikta sig till en yngre publik, för barn mellan 6 och 12 år. Men programmet i Bältespännarparken vänder sig i första hand till äldre barn och ungdomar mellan 13-19 år.

– Vi märker att ungdomar inte hittar till oss lika lätt som de yngre barnen och vi vill visa att Kulturskolan finns även för den äldre målgruppen, säger Frida Mälarborn Hoshino som är verksamhetsutvecklare på Kulturskolan.

På Kulturskolans scen i Bältespännarparken kommer det bjudas på konserter, akrobatik, teater och musik mellan klockan 15 och 20. Parallellt med det kommer det stå flera tält på området med aktiviteter där ungdomarna är välkomna att vara med.

Konserter och öppna verkstäder

– Vi kommer erbjuda öppna verkstäder, konstworkshops, skrivarstugor, musikstudios och mer. Det är 55 lärare från Kulturskolan som är engagerade under veckan och som kommer jobba på plats i Bältespännarparken, säger Frida Mälarborn Hoshino.

En av aktiviteterna är Ung klubb som drivs av Klubb3lång på Kulturskolan.

– Ung klubb är en scen och mötesplats för unga musikskapare i allt från rap till indiehop, säger Oskar Schwartz, som är kulturpedagog inom rap och musikproduktion på Kulturskolan.

Scenen kommer vara öppen för Ung klubb mellan klockan 17 och 20 och kommer ha förbokade band och men också vara öppen för ett hiphop-jam, dit alla intresserade kan anmäla sig på plats.

– Vi hoppas på att få se både gamla bekanta, men också nya ansikten och inspirera fler att våga skapa och stå på scen, säger Oskar Schwartz.

Det kommer också finnas möjlighet att prova på att göra TV-inslag i den så kallade Redaktionen den 31 maj i Bältespännarparken. Det är en öppen dropin workshop, där allt är byggt i papp. Ungdomarna kommer att få prova på att göra en en-minuts nyhetsinslag för TV.

– Ungdomarna brukar tycka att det är roligt att prova på, och att skapa masker och all rekvisita i papp, säger Astrid Askberger, som är filmlärare på Kulturskolan.