Elever äter mat från olika delar av världen. Det är kulturvecka i skolorna i nordöstra Göteborg just nu. Där får eleverna prova på rätter från olika delar av världen. – Vi vill servera skolmat från delar av världen där många av eleverna kommer från, säger Joakim Karlsson, enhetschef för flera skolkök i nordost.

Mesir Wat, en etiopisk linsgryta med ris som eleverna på Ramsdalsskolan fick njuta av tidigare i veckan. Foto: Fatemeh Gorcheh

På matsedeln denna vecka står det bland annat Pastel de papa, Mesir Wat och Biryani för eleverna på våra skolor i nordost. Skolköken i Göteborg har temadagar varje år.

– Vi har valt mat som vi tror att många av eleverna känner igen hemifrån. För att uppmuntra dem att lära sig mer om andra länder har vi tillsammans pyntat matsalen med flaggor, bordsryttare och informationsblad under veckan, säger Joakim Karlsson, enhetschef för måltid i nordost.

Detta får eleverna äta under kulturveckan:

  • Mesir Wat, Etiopien – Etiopisk het linsgryta med ris som serveras med bröd och bulgurpytt med grönsaker.
  • Pastel de papa, Mexiko – Potatismos varvat med kryddig sojafärs. Serveras med salladsbuffé med säsongens grönsaker.
  • Moqueca med ris, Brasilien – Brasiliansk fiskgryta eller grönsaksgryta med smak av kokosmjölk, paprika och tomat.
  • Harira, Marocko – Nordafrikansk soppa som serveras med bröd och frukt samt couscouspytt med grönsaker.
  • Biryani med kyckling eller grönsaker, Irak och mellanöstern – Kyckling eller grönsaker med rostat eller friterat ris som serveras med yoghurt.