Just nu pågår Kunskap & Framtid för fullt på Svenska Mässan. Här får ungdomar i gymnasieåldern hjälp att sortera och gallra i utbildningsdjungeln. Det är lätt att bli villrådig när man framför det dignande bord av möjligheter som erbjuds idag.

– Sedan förra året är även Göteborgs stad representerat för att ge neutral vägledning, säger Åsa Wall Lorentzi, verksamhetschef på Vägledningscentrum på Utbildningsförvaltningen.

Trycket stort redan på torsdagen

– Det är ett brett och bra utbud på mässan. I vår monter har vi egna yrkesvägledare som kan bringa ordning, säger hon.

Åsa Wall Lorentzi var på plats på torsdagen när mässan öppnade och redan då var trycket från många besökare stort.

– Det har säkert varit många där även idag. I morgon lördag är annars den dag då det brukar vara allra flest besökare. Då kommer också många med sina föräldrar.

Berättar om behörighetskrav

Även om mässan vänder sig till ungdomar från gymnasieålder och uppåt finns det de som är långt framme i karriärplaneringen.

– Jag träffade en 15-åring som hade en tydlig målbild och där handlade det om att hjälpa eleven till rätt gymnasieutbildning i första hand, säger hon.
Förutom att sondera terrängen kring möjliga vidareutbildningar kan man även få råd och hjälp med hur man kan läsa upp sina betyg om de är otillräckliga.

– Vi kan berätta om behörighetskrav och vad det är för krav som gäller.

Mässan är öppen till klockan 16 både idag fredag och på lördag

10C2.jpg

Några gymnasieelever besökte på torsdagen Göteborgs Stads monter och pratar med Lisbeth Årsbog.