Vättnedalsskolan i unikt samarbete med Universeum Hallå där Helena Kollberg, rektor på Vättnedalsskolan! I veckan ordnade ni tillsammans med Universeum en programmeringskurs för över 200 av elevernas vårdnadshavare. Hur kommer det sig?

– Vi har sedan tidigare ett samarbete med Länsförsäkringar och Universeum som nu utökats med ett fanatiskt bidrag till skolan. Det består av programmeringskurser för vårdnadshavare och pedagoger och tre pedagogledda lektioner på Universeum för varje klass. Dessutom får vi besöka Universeum hur mycket vi vill under ett år. Denna ofantliga gåva omfattar även elevernas familjer.

Vilka reaktioner har ni fått på det är stödet?
– Vi har haft många föräldrar som ringer och undrar om det verkligen är sant. Alla känner dock till Universeum och förstod inte med en gång värdet av det vi fått. Därför har skolans pedagoger arbetat en del med att förklara och lyfta fram vilken unik möjlighet som vi har blivit utvalda till. Jag tror att det även är det arbetet som bidrog till att så många ville vara med på programmeringskursen.

Hur blev den?
– Väldigt positiv. Vårdnadshavare och pedagoger fick bland annat programmera robotar. Det blev mycket prat och skratt.

– I vårt område, där många har en utländsk bakgrund, är det vanligt att barnen får bättre kunskap om det svenska språket och samhället än sina föräldrar. Det i sin tur kan skapa en obalans i familjen, där barnen sätter sig över föräldrarna. Att ge vårdnadshavarna den här kunskapen, och dessutom innan sina barn, är ett sätt att stärka dem i sin föräldraroll och ge dem en inblick i barnens vardag.

Hur kommer ni att använda er av den fria tillgången till Universeum?
– Förutom de pedagogledda lektionerna ska vi hämta ut en slags ryggsäck med förberett material inom olika ämnen och förlägga lektioner där. Sedan är det ju toppen för fritidsverksamheten att ta med barnen dit på loven.

Hur tror du den här möjligheten kommer att påverka eleverna?
– Bara att eleverna kommer in till stan och får redan på att Universeum finns är värdefullt. Sedan tar det förhoppningsvis med resten av familjen dit. På lång sikt hoppas vi på det ska öka intresset för teknik och no-ämnen. Det finns en så stor resurs med många talanger här i förorten som genom det här kan få inspiration och en chans att utvecklas.