Intresset är stort bland lärare i grundskolan och gymnasiet att lära sig mer om antisemitism och islamofobi. Ett heldagsseminarium i Göteborg på torsdagen blev snabbt överbokat.

– Vi hann knappt gå ut med information i Göteborgsregionen, det räckte att myndigheten Forum för levande historia hade en blänkare på sin hemsida, så kom ett par hundra anmälningar, berättar Lennart Engström på Göteborgs Stads eget projekt Levande historia.

Repris till våren

– Det är ingen tvekan om att ämnena har kommit för att stanna och att vi måste diskutera mer kring detta. Se bara på vad som händer i Nederländerna efter mordet på regissören Theo van Gogh, säger Lennart Engström.

Eftersom det bara fanns ett 80-tal platser på torsdagens seminarium, blir det en repris till våren.

– Vi kommer att kontakta de lärare som inte fick plats den här gången så snart vi har ett datum klart, säger Lennart Engström.

Avslutas med samtal

På seminariet föreläser bland andra Ann-Sofie Roald från Högskolan i Malmö om islamofobi, Henrik Bachner från Lunds universitet om antisemitism och Claes Wallenius från Försvarshögskolan i Karlstad om vår misstänksamhet mot det främmande.

Dagens avslutas med en timmes samtal mellan föreläsarna och två lärare, Bengt Ekberg från Frölundagymnasiet och Samuel Engelhardt från Angeredsgymnasiet, samt Alexander Sofroniou, stadssekreterare (s).