Svenska Akademien har utsett Ewa Josefsson, lågstadielärare vid Rannebergsskolan i Gunnared, till mottagare av Svenska Akademiens svensklärarpris 2008. Hon delar priset med Iréne Nilsson vid Klippans gymnasium och Maj Stoddard vid Vänge skola i Uppsala. Prissumman är 50.000 kronor var.

– Det känns väldigt roligt hedrande både för mig, min kollega Brita Stensson och Rannebergsskolan i Gunnared, säger Ewa Josefsson spontant.

– För åtta år sedan bestämde vi oss för att låta barnen läsa mycket skönlitteratur som en del av undervisningen vid Rannebergsskolan, fortsätter hon.

”Barnen ska förstå vad de läser”

Barnen läser 80 minuter per dag i skolan och har 20-30 minuters läsning i hemläxa varje dag. Läsningen sker i undervisningssituation med inriktning på att barnen verkligen ska förstå det de läser. Och det har givit goda resultat för barnen, menar Ewa.

När Svenska Akademien nominerade Ewa Josefsson till priset fick hon skriva en rapport om hur litteraturundervisningen vid Rannebergsskolan går till. Det ledde sedan fram till att hon fick svensklärarpriset för 2008.

Priset, som instiftades 1987, tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen, skriver Svenska Akademien.