I år är det 50 år sedan amerikanen Theodore Maiman upptäckte laserstrålen. Den intensiva ljuskällan har blivit oumbärlig för den moderna människan. En jubileumsutställning öppnar på lördag på Universeum. Besökarna kan bland annat kontrollera synen, mäta tjockleken på sina hårstrån och träffa laserexperter.

Laser är en ljuskälla som har en starkt riktad stråle och lyser i endast en färg. Till skillnad från en vanlig glödlampa, som sprider ljuset och innehåller alla färger samtidigt.

Infraröd och ultraviolett laser skadligare än grön

– Medan en vanlig glödlampa har en styrka på till exempel 60 watt så lyser en laserpekare med ett antal milliwatt – alltså bara några tusendels watt, ändå kan den vara så farlig, förklarar Sten Ljungström på Universeum.

Laserstrålar har fått ett mycket brett användningsområde. De finns i cd-spelare och i polisens hastighetsmätare, de används för att läsa av streckkoder i mataffären och i avancerade operationer. Bland annat.

Den senaste tiden har det rapporterats i media om farliga laserstrålar som riktats mot poliser och piloter, oftast gröna strålar. Ändå värre är det då det handlar om strålar i färger utanför det synliga spektret, till exempel ultraviolett och infrarött.

Tre laserexperter på plats

– När det är en stråle utanför det synliga ljuset så blinkar vi inte, och då kan strålen gå rakt in i ögat och skada synfläcken.

Den nya utställningen öppnar på lördag. Tre laserexperter finns på plats mellan klockan 11 och 16 både lördag och söndag för att berätta om lasern, utföra experiment och svara på besökarnas frågor.