Tvål och vatten gör susen mot smittorna. Närmare 200 barn samlades i Slottsskogen på måndagsförmiddagen för att inleda årets hygienvecka. Handtvätt var det genomgående temat i lekar, sagor och sånger. För händerna är den största smittspridaren, och tvål och vatten kan göra susen för att slippa ligga sjuk.

Lekplatsen Plikta i Slottskogen bubblade av liv och skratt när hygienveckan inleddes. Förskolebarnen som samlats fick bland annat lära sig handtvättssången, lyssna på en saga och sätta sina handavtryck på en stor tavla.

När hösten och kylan kommer och vi vistas allt mer inomhus kommer infektionssjukdomarna som ett brev på posten. Bakterierna går inte att få bort helt, men det finns stora möjligheter att stoppa dem från att sprida sig. Inte minst genom en så enkel sak som att tvätta händerna noggrant.

Satsning på att förhindra smitta i förskolan
Barn i förskoleåldern blir sjuka relativt ofta. Och från förskolor sprider sig smitta lätt vidare till hem och arbetsplatser. Därför är Göteborgs Stad sedan flera år med i Hyfs, Hygiensjuksköterska i förskolan. Syftet är att förbättra hygienrutinerna på förskolorna och därmed minska antalet infektionssjukdomar bland barnen.

Sedan några år uppmärksammas hygienfrågan lite extra under en vecka varje höst, med syfte att sprida kunskap till olika målgrupper. Utöver aktiviteterna för barn på Plikta i Slottsskogen anordnas även en utbildningsdag för personal inom förskola och barnhälsovård onsdag 16 september.

”Vabruari” ett begrepp
– Barn är känsligare än vuxna och det är när många människor träffas som smitta sprids. På så sätt är förskolan en betydande plats för smittspridning. Det är många barn i barngrupperna och få personal, så det är inte helt lätt att lösa. Men vi försöker få in hygienfrågan på ett kul och lekfullt sätt, säger Marianne Bengtsson.

På senare år har ”vabruari” kommit att bli ett begrepp. Under den månaden brukar nästan vart femte barn på småbarnsavdelningarna runt om i Göteborg vara sjuka.

– Egentligen borde man ha en hygienvecka i januari också, konstaterar Marianne Bengtsson.

2F2C_2.jpg

Närmare 200 barn hade samlats för att inviga Hygienveckan i Slottskogen i måndags förmiddag. Foto: SCA