Diskuteras i podden Skolverkstan. ”Hur vi ska lyckas skapa en likvärdig skola med hög kvalitet i undervisningen för alla elever?”. Det är utmaningen för alla som arbetar med skolfrågor i Göteborg och resten av landet. I andra avsnittet av podden ”Skolverkstan” pratar Göteborgs grundskoledirektör Bengt Randén med Aida Fazlic och Simon Wernersson som båda är lärare på Bergsgårdsskolan i Hjällbo.
Lyssna på podden här: Skolverkstan
Årets Pisaundersökning visar att kunskapsresultaten ökar men den visar samtidigt att likvärdigheten mellan skolorna i Sverige minskar. Så hur skapa en likvärdig skola med hög kvalitet i undervisningen för alla elever?
I andra avsnittet av podden ”Skolverkstan” pratar Bengt Randén, grundskoledirektör i Göteborg, om frågan med Aida Fazlic och Simon Wernersson som båda är lärare på Bergsgårdsskolan i Göteborg.
– Att skillnaderna i kunskapsresultat och måluppfyllelse mellan skolorna i Göteborg ökar kan vi inte vara nöjda med. Det är helt enkelt inte acceptabelt, understryker Bengt Randén.
Långsiktigt arbete
Orsaken till skillnaderna i skolresultat och måluppfyllelse beror delvis på att familjer med olika bakgrund och förutsättningar bor på olika ställen i Göteborg. Samtidigt finns det ett mönster där skolor har svårare att rekrytera lärare till områden där eleverna har sämre förutsättningar.
Men undantag finns. På Bergsgårdsskolan i Hjällbo är nästan alla lärare behöriga.
– Det finns en väldigt hög lärarbehörighet på vår skola. Vi har över 96 procent lärarbehörighet men vi känner oss ganska ofta otillräckliga i att tillgodose elevernas behov trots det. Det visar ju också måluppfyllelsen på skolan som är till och med lägst i Göteborg. Det är verkligen ett problem som är svårlöst, säger Simon Wernersson.
— Det tar tid att vända skolresultaten och skolsegregationen. Arbetet med det här tar tid och det krävs insatser på både kort och lång sikt, både lokalt, regionalt och nationellt, säger Bengt Randén.
Man resonerar vidare kring det som Bengt Randén uttrycker som ”100-miljonersfrågan ”: Likvärdig skola – frågan alla pratar om nu men som ingen riktigt verkar ha svaret på.
Kritik och tuffa situationer
Bergsgårdsskolan fick tidigare i år skarp kritik från Skolinspektionen. Arbetet med att åtgärda problemen på skolan pågår intensivt. Som en del i det arbetet arbetar man bland annat med det kollegiala lärandet och utbytet mellan lärarna.
– Vi har högt i tak och vi kan lyfta tuffa situationer som kan uppstå, vilket det gör på vår skola, förklarar Aida Fazlic.
Driver också en egen podd
I podden Skolverkstan lyfter grundskoleförvaltningen skolans utmaningar genom samtal om sådant som har betydelse för elever och lärare i vardagen.
Aida Fazlic, Simon Wernersson driver också en egen podd med namnet ”Klasskampen” där de samtalar kring sitt arbete på skolan och de utmaningar som de upplever där.
– Jag har lyssnat på er podd och tycker att den är riktigt intressant och ger exempel på skolutveckling på konkret nivå. Ni arbetar ju stenhårt med ert kvalitetsarbete. Jag vill verkligen uppmana alla att lyssna även på den podden och följa det arbetet säger Bengt Randén.
”Skolverkstans” poddavsnitt har varje gång ett tema som grundskoledirektören samtalar om med en rektor, lärare, elev eller forskare. Podden kommer att sändas en gång per månad. Nästa avsnitt som sänds i januari har temat Ledarskapet i skolan.
Foto: Lo Birgersson