Bildade åkturer med forskare. Nu bjuder framstående forskare på exklusiva föredrag i Lisebergshjulets gondoler. Göteborgarna har chans att få bildande åkturer av Liseberg och Vetenskapsfestivalen.

Egentligen öppnar Liseberg först på lördag, men på torsdagen smygöppnar man en entré vid Korsvägen för att kunna upprepa förra årets lyckade satsning ihop med Vetenskapsfestivalen som inleddes på onsdagen.

Den kallas Vetenskapsrouletten och går ut på att 42 forskare tar plats i de 42 gondolerna och bjuder allmänheten på personliga miniföreläsningar under åkturen.

Fritt fall
På torsdagen blir det dessutom flera nya aktiviteter kring Korsvägen. Förutom Vetenskapsrouletten fylls biograf Maxxima med bland annat naturvetenskapliga förklaringar på varför det känns som att hjärtat sitter i halsgropen och hur det är att falla fritt från Atmosphere.

Man kan också sätta på sig 3D-glasögon och uppleva universum på nära håll. Samtidigt tävlas det i roligaste presentation i Science Slam där forskare från Göteborgs universitet och Chalmers möts.

Dans och kreativitet
Ett nytt inslag i årets vetenskapsfestival är GöteborgsOperan som vill utforska dansens påverkan på kreativiteten. På torsdagseftermiddagen möter dansare från operan kreativitetsforskaren Peter Österberg i ett publikt danslabb på operans lilla scen. Det är första gången som GöteborgsOperans balett deltar i ett projekt av det här slaget.

Vetenskapsfestivalen i Göteborg arrangeras nu för sextonde gången i rad. I år är temat ”Allt sitter i hjärnan”. Programmen för skolorna startade redan 16 april och för allmänheten på onsdagen. Festivalen pågår till och med söndagen.

Huvudmän är Chalmers, KK-stiftelsen, Business Region Göteborg, Göteborgs universitet, Vetenskapsrådet och Göteborg & Co Näringslivsgruppen.