Möten mellan skolelever och författare. Litteraturveckan i Göteborg den 22 till 26 mars blir i år helt digital. Elever i årskurs 2, 5 och 8 bjuder då in varsin författare till en lektion. “Det känns väldigt bra att vi mitt i pandemin lyckas ge barnen tillgång, inspiration och lust till läsning och ett möte med en författare”, säger Anna Hansson, barnbibliotekskonsulent i Göteborg.
I slutet av mars brukar barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer komma till Göteborg för att besöka skolklasser i Göteborg. Förra året fick Litteraturveckan ställas in på grund av covid-19-pandemin, men många av besöken blev av digitalt senare under våren. I år blir Litteraturveckan helt digital.
– Det optimala är såklart att vara i klassrummen, men när detta inte är möjligt är ett digitalt författarbesök så mycket bättre än att ställa in. Det ger en möjlighet att digitalt förmedla läs- och skrivglädje till eleverna, ge lästips och svara på tusen och en fråga, säger författaren Torsten Bengtsson som tycker att Litteraturveckan är en av årets höjdpunkter.
Viktigt att mötas kring litteraturen
Litteraturveckan vänder sig till elever i årskurs 2, 5 och 8. Nästan 30 författare är med i år och varje klass har valt ut en författare som de bjuder in till en digital lektion.
– Det är jättebra att Litteraturveckan trots allt blir av. En så viktig och peppande del av arbetet med läs- och skrivlust ska man hålla högt. Det viktiga är mötet och samtalet runt litteraturen, inte formen i sig, säger författaren Kerstin Lundberg Hahn.
Litteraturveckan är ett samarbete mellan Göteborgs Stads barnbibliotekskonsulent, skolbiblioteksutvecklare, barn- och skolbibliotekarier och lärare, med stöd från Västra Götalandsregionen.