Unikt med läslov i lågstadiet. Linnea Lindquist är rektor på Hammarkullsskolan F-3 och hon har haft lovskola på lågstadiet de senaste tre åren och ser en jättestor skillnad. ”Lovskolan ger eleverna i Hammarkullen en möjlighet att träna extra på svenska språket vilket gör en stor skillnad för dem i den vanliga undervisningen”, säger Linnéa Lindquist.
Hammarkullsskolan har infört lovskola på nästan alla lov. På läslov, sportlov, påsklov och hela sommaren får ett antal elever känna sig utvalda och gå till skolan för att läsa och träna på det svenska språket.
– Det här är väldigt populärt bland eleverna. De vill så gärna gå i skolan och lära sig saker. Det finns de elever som gråter vid skolavslutningen för att de inte få gå i skolan på åtta veckor, berättar Linnéa Lindquist.
Unik satsning på läslov
Linnéa vill inspirera fler att starta lovskola. Att ha läslov på lågstadiet är unikt, kanske i hela Sverige. Vanligt är att ha läslov på högstadiet och gymnasiet för att ge elever extra stöd i att utveckla kunskaper i svenska. Men det tycker Linnéa är alldeles för sent. Elever behöver lära sig läsa så tidigt som möjligt för annars riskerar de att komma efter i alla ämnen.
– Jag tycker att alla skolor i utsatta områden borde införa läslov och att grundskoleförvaltningen borde hjälpa till att skala upp verksamheten. Det finns så många vinster med att ge elever det här extra stödet, säger Linnéa Lindquist.
Lärarstudenter får sommarjobb och extra praktisk träning
Idag är det cirka 30 elever totalt som i tio veckor under ett år deltar i läslov på Hammarkullsskolan. Det är elever som redan har stora problem med språket och inte pratar svenska hemma.
Lärarstudenter som går sista året på sin utbildning till lågstadielärare sköter undervisningen. Det behövs inga lärare med legitimation när inga bedömningar eller betyg ska sättas. Satsningen kostar runt nittio tusen kronor och det är en låg kostnad för den effekt man får ut.
– Jag har två lärarstudenter som jobbar hos mig just nu och de är helt fantastiska. Det är ett bra sätt att rekrytera nya lärare till skolan för man ser hur de fungerar i lärarlag och med eleverna. Det finns inget bättre sommarjobb för studenten, menar Linnéa Lindquist.