Anmälningstiden förlängs. I Göteborg finns det just nu ganska gott om lediga jobb inom vård och omsorg, restaurangbranschen eller som avancerad CNC-operatör inom industrin. För den som saknar rätt utbildning finns det till och med gott om lediga utbildningsplatser inom vuxenutbildningen till just dessa yrken.

6010_2.jpgKock inom restaurang eller storkök, bartender, måltidsbiträde, undersköterska och CNC-operatör, det vill säga en person som kan sköta datorstyrda maskiner Det är alla yrken där det finns gott om lediga platser, både ute på arbetsmarknaden och på vuxenutbildningarna runt om i Göteborg.

– Att vi ser en nedgång i antalet sökande till våra utbildningar tyder på att det börjar ljusna på arbetsmarknaden. Samtidigt finns det ju fortfarande många som är arbetslösa, så det finns ju uppenbarligen personer som vi inte har nått med informationen om vad vi har att erbjuda, säger Ralf Stenered, planeringsledare på Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.

Fyra gånger per år öppnar man upp för intagning till en rad olika yrkesutbildningar runt om i Göteborg, men just nu finns det så pass många lediga platser att ansökningstiden förlängts, till 1 mars för utbildningar som startar 21 mars.

Stor efterfrågan i industrin
46BC_2.jpg– För utbildningen inom Vård och omsorg har vi gjort en pilotkurs där vi ändrat i upplägget, inför och under studierna. så att Den har mer undervisningstid och sträcker sig över två år, och ansökan ska bland annat innehålla ett personligt brev som visar att den sökande är medveten om vilka krav som kommer att ställas. Vi ska följa den gruppen för att se om resultaten blir bättre, om fler elever avslutar utbildningen med godkända betyg, säger Ralf Stenered.

Många av utbildningarna äger rum via kommunala Studium, medan exempelvis flera tekniska kurser sker hos upphandlade utbildningsanordnare. Hos såväl större som mindre arbetsgivare har efterfrågan på så kallade CNC-operatörer, det vill säga personer som kan sköta datorstyrda maskiner, varit stor i mer än tio år. Den kurs som nu har många lediga platser kräver relativt goda förkunskaper, men leder mer eller mindre garanterat också till jobb om man tar sig godkänd genom utbildningen.

– I princip alla våra kurser riktar sig till yrken och branscher som har väldigt goda utsikter på arbetsmarknaden. Att kurserna inte är fyllda till bredden med sökanden visar bara att vi måste bli vassare på att förklara det, säger Ralf Stenered.