Idag tisdag 13 december firar många förskolor Lucia. På förskolan Rudedammsgatan 6B hålls Luciasamling på morgonen med de yngre barnen utan föräldrar och anhöriga. Luciasamlingen filmas på eftermiddagen får föräldrarna komma på fika och filmvisning.

På förskolan Rudedammsgatan 6B tumlar ett tiotal barn i mjuka Luciadräkter och tomtekläder runt – en tomtenisse på ett och ett halvt år får en extra hejdåkram av sin mamma. Här på Rudedammsgatan 6B har man Luciasamling med de yngre barnen utan föräldrar och anhöriga.

Fika på eftermiddagen

− Vi filmar Luciasamlingen och bjuder in till fika på eftermiddagen för föräldrarna och visar filmen på en projektor. Då kan barnen peka, visa och prata med föräldrarna i lugn och ro, säger Tony Persson, förskollärare.

Han har jobbat som förskollärare i 24 år och haft många olika Luciafiranden genom åren.

Sjunga är bra för språkutvecklingen

− Vi får anpassa oss till vad som fungerar för just våra barn. Men det blir ett väldigt bra miniprojekttema att samlas kring. Vi bakar pepparkakor, pysslar och tränar på sångerna såklart! Sjungandet är oerhört viktigt rent språkligt, inte minst för de små barnen, säger Tony Persson.

Luciafirandet är långt ifrån slut bara för att den 13 december passeras.

− Det lärde jag mig snabbt, Lucia är inte färdigt för barnen efter idag. Sångerna sitter i, de har precis börjat få kläm på dem nu. Och är barnen inte klara med något är inte vi det heller. Santa Lucia, Tipp tapp, Tre pepparkaksgubbar – vi kommer att sjunga dem alla en bra bit in i nästa år.