Det var en gång ett namnlöst land som var helt täckt av is... Så börjar "Sagan om Västra Götaland", en unik mangaserie som just lanserats på den pedagogiska portalen Vestro Gothia. Här kan alla mangaintresserade barn, och vuxna, lära sig mer om regionens historia ända från istiden fram till i dag.

– Vi vill framförallt väcka intresse för Västra Götalands historia och manga kändes som ett bra och tilltalande sätt få ihop en början-till-slut-berättelse. Vi tror också att många av skolbarnen i vår målgrupp tycker om manga, berättar Stefan Ingstrand.

Tidsaxel genom årtusendena

35F0.jpg
Han är arkivarie på Region- och stadsarkivet i Göteborg och har skrivit manus till serien som ritats av illustratörerna Ellen Arvidsson och Rosalie Haglund från Trollhättan.

I mangasagan dyker nya rutor upp för varje steg när man klickar sig framåt längs en tidsaxel. Här kan man bland annat se och läsa om traktens första lite större städer – Lödöse och Skara, om emigranterna som gick ombord på Amerikabåten och om kvinnor som demonstrerade för rösträtt.

Pedagogisk resurs för hela regionen

Målgruppen är skolbarn mellan åtta och tolv år i Västra Götaland men naturligtvis kan andra också klicka in på portalen Vestra Gothia.

Portalen har vuxit successivt under ett par år, i takt med att kommunerna i Västra Götaland bidragit med material. Här kan man exempelvis spela spelet Tidsjakt och upptäcka kommuner som Färgelanda, Tranemo, Uddevalla och Orust.

Bakom Vestro Gothia står arkiven, biblioteken och museerna i Västra Götaland. Här ingår Kultur i Väst och Västarvet, Regionarkivet, Landsarkivet och Innovatum science center.

3D6A.jpg