Startades för att locka fler till juristyrket. Hallå där, Torbjörn Stenson, förstelärare på Angeredsgymnasiet, som varit med sedan advokatfirman Vinges mångfaldsprojekt startade på skolan för 20 år sedan. Berätta om bakgrunden till projektet?

Torbjörn Stenson är förstelärare på Angeredsgymnasiet och har följt Mångfaldsprojektet från starten för 20 år sedan.

– Advokatfirman Vinge bestämde sig för att försöka ändra på det faktum att det endast satt etniska svenskar runt deras stora konferensbord då för drygt 20 år sedan. De ville skapa större mångfald i juristyrket. De kontaktade oss och vi tyckte förstås direkt att deras tankar lät bra.

Vad innefattar projektet för eleverna på skolan?

– Alla elever i årskurs 3, vare sig man går på vård- och omsorgsprogrammet eller på ekonomiprogrammet, får besök av anställda på advokatbyrån som pratar om vad en jurist gör och vad som är så kul med de olika yrkesrollerna. Därefter bjuds alla intresserade in till en heldag då eleverna med chartrad buss får åka runt och träffa advokater, åklagare, affärsjurister med flera. Dagen summeras på Vinges kontor i Nordstan.

Hur brukar responsen se ut?

– Den brukar vara mycket god. Det kommer också en hel del oväntade tankar från ungdomarna. Kanske inte främst om yrket som sådant utan intrycken rör till exempel de fina kläder juristerna har och att de får god mat. Många kopplar också ihop yrket med olika tv-serier om advokatyrket. Men framför allt har de många nya tankar om karriärsval med sig hem efter den dagen.

Hur har utfallet sett ut för mångfaldsprojektet?

– Jag kan konstatera att det här projektet har gjort en stor skillnad för många elever. De har fått inspiration och nya nycklar till livet och eleverna har känt sig välkomna och inbjudna. Flera av våra elever som valt juristyrket hade inte gjort det utan de här insatserna. En utmaning vi har är att många invandrarföräldrar har svårt att se andra karriärvägar för sina barn än läkare eller tandläkare. Planen finns ofta att man förr eller senare ska tillbaka till hemlandet och då är jurist inte ett förstahandsval.

Stipendier delas ut inom ramen för projektet – berätta!

– Det delas ut tre stipendier varje år på skolan till elever som söker juristprogrammet, så hittills alltså 57 totalt. I dagens valuta handlar det om 15 000 kronor. Eleven får pengarna först när den kommer in på juristprogrammet. Det innebär att elever som inte kommer in direkt fortsätter att kämpa med till exempel Komvux för att nå sin dröm. Stipendiet innebär också att man får en mentor. Och den kanske bästa delen av stipendiet innebär att man får ett sommarjobb hos Vinge efter termin sex. Dessa sommarnotarieplatser är hur attraktiva som helst, med runt 200 sökande per tjänst.

Hur har det gått för eleverna som fått stipendium?

– En av de första som fick stipendium är i dag delägare på Vinge. En tjej är numera senior åklagare för Riksenheten mot korruption i Stockholm. En annan har egen byrå och många andra är i gång med sina utbildningar eller klara och numera verksjurister, advokater, forskare och domare. Vi har också en del elever som inte kommit in på juristprogrammet men som valt andra högre utbildningar, till exempel socionomprogrammet. Projektet har motiverat till högre studier överhuvudtaget eftersom man pratar mycket om vikten av studier och att ta kontroll över sin framtid.