Dags för åttorna att söka. ”Det var jättekul och nu har vi nya kompisar i hela Norden och inte minst här i Göteborg”. Svea, Linnéa och Adis är några av de niondeklassare i Göteborg som tog chansen att vara med på internordiskt elevutbyte i höstas. Ansökan för hösten 2018 är öppen sedan den 1 februari.

61DC.jpg
Det internordiska elevutbytet har pågått ända sedan 1970-talet, ändå är det många som fortfarande inte känner till att det anordnas. Det är ett samarbete med Göteborgs vänorter Århus, Åbo och Bergen, där elever under en vecka besöker varandras städer för att få veta mer om grannlandet och lära känna nya kompisar.

– Vi hade jättekul och vi lärde oss massor. Det var mycket jag inte visste om Norge innan jag åkte dit, säger Adis Durmisevic som tillbringade en vecka i Bergen tillsammans med 90-talet ungdomar från de fyra städerna.

De bodde på en lägergård och eftersom det var i Norge stod en hel del friluftsliv på programmet, bland annat att paddla kanot och fjällvandring med ”topptur”. Men det fanns också tid för att uppleva hur det var att leva i Norden förr i tiden samt en rundtur i Bergen med skolbesök.

Kultur och samarbete
För Linnéa Lövfing gick turen till danska Århus. Där var kultur och samarbete i fokus och förutom besök på museer och slott ordnades en aktivitetsdag i naturen.

– Här fick vi göra olika övningar för att träna på samarbete och lita på varandra. Bland annat skulle vi klättra upp i ett träd med hjälp av pålar och rep. Här gällde det att våga lita på att de andra om man ramlade, berättar Linnéa.

785E.jpgSvea Ohlsén tillhörde gänget som stannade i Göteborg för att under en vecka ta emot niondeklassare från de andra länderna. De bodde tillsammans på Lisebergs camping och hade en hel rad aktiviteter som handlade om Göteborg som historisk sjöstad. Bland annat segling med skonaren Ingo, men även skolbesök i de olika stadsdelarna.

– Alla deltagare hade också förberett nån aktivitet eller uppträdande som berättade om landets kultur och historia. Det kunde vara ett quiz, en dansuppvisning eller nåt annat, berättar Linnéa.

Många nya vänner
Under veckan är engelska bannlyst. Tanken är att ungdomarna ska lära sig förstå varandra med hjälp av de nordiska språken.

– Det var ganska svårt i början, men jag har lärt mig jättemycket, säger Adis. Svea och Linnéa håller med.
Det största behållningen är alla nya vänner som de har kontakt med på Snapchat och andra social medier. Inte minst en massa nya kompisar hemma i Göteborg.

– För oss i Göteborg är kanske det viktigaste målet att ungdomar från alla delar av staden möts och gör det här tillsammans. Därför är vi noga med att våra deltagare kommer från alla stadsdelar, säger Daniel Edvardson, biträdande rektor på Santosskolan och samordnare för elevutbytet i Göteborg.

Ansökan för höstens nordiska elevutbyte öppnade den 1 februari. Svea, Linneá och Adis tycker att alla som kan ska ta chansen.

– Det är en oförglömlig vecka, hälsar dem.

359C.jpg
Att lära mer om landets kultur och historia är ett av syftena med elevutbytet och i Bergen får eleverna känna på hur det var i skolan förr i tiden.