Tillagningskök invigs. Hallå där Jessica Ahrnberg, enhetschef måltid i Östra Göteborg! Sedan förra veckan lagas det mat på Bergsjöskolan – hur kommer det sig?

– Kapaciteten i stadsdelens centralkök i Fjällbo Park var maxad, och Bergsjöskolans kök behövde renoveras. Det har tidigare fungerat som mottagningskök, men nu har vi tillsammans med lokalförvaltningen renoverat det till tillagningskök. För Bergsjöskolans elever det en kvalitetshöjning på maten. Dessutom får de numera skolbakat bröd till frukost och mellanmål! Bergsjöskolans kök lagar nu också maten till den närliggande Solbackeskolan.

Vad innebär det för resten av stadsdelen?
– I och med att vi avlastar centralköket kan vi korta tiden från tillagning till servering i hela stadsdelen. Det blir bättre för hela stadsdelen, helt enkelt.

Finns det fler positiva effekter för Bergsjöskolan?
– Det som jag tror eleverna märker mest är att det luktar mat och nybakat bröd i skolan nu. Det tror jag kan göra så att fler av eleverna kommer och äter i bamba, vilket är en utmaning särskilt på högstadiet. I och med att matlagningen sker lokalt blir det också lättare att justera mängderna och minska matsvinnet. Då kan vi i stället öka andelen ekologiska inköp. Vi kommer också att ge eleverna möjlighet att själva vara med i köket.