Klamydialotteri gav Frankrikeresa. En idé som elever på det grafiska programmet vid Munkebäcksgymnasiet tagit fram har blivit uttagen som ett av 17 bidrag i Nantes Creative Generations, en europeisk tävling för kreativa projekt. Två före detta elever åker till Frankrike på torsdag för att presentera bidraget och delta i workshops med de tävlande från andra länder
Munkebäcksgymnasiet har i flera år arbetat förebyggande mot sexrelaterade sjukdomar. För två år sedan hittade en avgångsklass på skolan på det som kallas Klamydialotteriet, för att visa hur lätt det är att få klamydia om man slarvar med kondom. Det är som att dra en lott i ett lotteri – slumpen avgör om man vinner eller förlorar.
Lotteriet användes bland annat under Kulturkalaset då eleverna delade ut lotter till folk på stan. På en del stod det ”Grattis, du har inte klamydia” och på andra ”Tyvärr har du klamydia”. Både vinnare och förlorare fick en kondom.
Ville vidareutveckla lotteriet
I våras fick Birgitta Novén, som är lärare på Munkebäcksgymnasiet, tips om tävlingen i franska Nantes.
– Det är en tävling för annorlunda projekt. Kreativa och användbara, lite nyskapande, förklarar Birgitta Novén.
Klamydialotteriet hade då legat i ett skåp och vilat en tid. När tävlingen dök upp frågade Birgitta Novén om eleverna i årets avgångsklass på skolans grafiska inriktning var intresserade av att vidareutveckla lotteriet. Och det var de.
– Alla i hela klassen har varit delaktiga i projektet. De fick välja vad de ville jobba med. En del har jobbat med översättning, andra har letat efter statistik och en grupp har gjort designförslag.
Har fem minuter på sig
Eleverna översatte under våren lotterna till tre olika språk, skapade en ny design och gjorde också en mall för lotteriet som går att ladda ner från nätet. Efter att klassen tagit studenten i juni fick de besked att deras bidrag nominerats till NCG Awards. De hade då redan valt två elever som skulle få åka utifall att.
På torsdag reser Sofie Knutsson och Elis Akyol till Nantes som ligger i västra Frankrike, nära Atlantkusten. Under tre dagar ska de få träffa representanter för övriga bidrag i tävlingen, delta i workshops och också få åka på en rundtur i staden.
Alla deltagare presenterar sina projekt på torsdagen och har då bara fem minuter på sig.
– Det känns både spännande och lite nervöst, säger Sofie Knutsson som jobbade med den grafiska utformningen av lotterna.
Diskuterar samhällsproblem
På lördag eftermiddag meddelas vilket av de tävlande projekten som utsetts till vinnare.
– Vi vet ingenting om de andra bidragen, och vi har inte fått veta något om priset eller så heller. Det är en del som är lite oklart, men det löser väl sig när vi kommer fram.
Under vistelsen i Nantes kommer ungdomarna också att delta i workshops för att diskutera olika samhällsproblem. De har fått önska i förväg vilket problem de helst skulle vilja ta upp, och både Sofie och Elis valde miljön.
Alla har bidragit
Birgitta Novén upplever att hela klassen tyckte det var roligt att jobba med bidraget till tävlingen.
– Dels detta att de själva fick välja vilken del av projektet de ville jobba med. Och så att det är nånting som kommer till användning, det är nog det roligaste.
Hon menar att det är tydligt att eleverna lärt sig mycket under tiden.
– De har lärt sig att samarbeta, de har lärt sig att söka information och de har fått vara kreativa. Och fått se att en liten bit här och en liten bit där, det är som små tårtbitar – det blir en tårta till slut.