Elever från Munkebäcksgymnasiet firar internationella klamydiadagen 14 september med ett klamydialotteri. Alla som passerar Drottningtorget får delta i gratislotteriet där varje lott representerar ett oskyddat samlag. Både vinnare och förlorare får en kondom.

– Tanken är att ge folk en tankeställare om att det är slumpen som avgör om man blir smittad, säger Birgitta Novén, lärare på Munkebäcksgymnasiet.

Klamydialotteriet, som utarbetats av elever på skolans grafiska inriktning, har redan testats under kulturkalaset i augusti. Nu tar nya elever på samhällsvetenskap- och medieprogrammet över konceptet på internationella klamydiadagen.

Delar ut tusen kondomer

– De har precis börjat läsa kursen mediekommunikation som handlar om hur man genomför event och kampanjer. Då passade det här perfekt, säger Birgitta Novén.

Eleverna räknar med att dela ut närmare tusen kondomer till förbipasserande. De kommer också att informera om sajten www.klamydia.se där man kan testa sig gratis.

Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara bakterieinfektionen och den har ökat stadigt de senaste åren. Mellan 2006 och 2007 ökade antalet rapporterade fall med hela 45 procent – den största ökningen någonsin i Sverige.