Kostnadsfria lektioner. Göteborgs Stads museer och konsthall har fått ställa om sin skolverksamhet under pandemin. Sedan september erbjuder Göteborgs Konsthall digitala lektioner. ”Det är fint att vi kan erbjuda de här kostnadsfria lektionerna, och jag tror att formen är något vi kan fortsätta med även när samhället återgått till det normala”, säger Mija Renström, intendent för pedagogik.

Den här måndagsförmiddagen har pedagogen Cecilia kopplat upp en grupp på Seminariegatans förskola i Annedal via nättjänsten Zoom. Sex förväntansfulla barn sitter redo på golvet för att möta skådespelaren Ulrica Flach på Göteborgs Konsthall i en dramatiserad föreställning.

Föreställningen är bara en av flera olika digitala lektioner som Göteborgs Konsthall erbjudit förskolor och skolor att boka upp sig på under hösten.

– Vi ställde om vår verksamhet redan i våras. Bland annat har vi delat ut kreativa kit och hållit workshops utomhus mellan april och september. Allt för att fortsätta uppmuntra till fritt skapande. I september började vi med våra digitala lektioner för skolor, och vi fortsätter även under våren, säger Mija Renström.

”Viktigt med kulturupplevelser”

I normala fall har Göteborgs Konsthall mellan 250 och 300 fysiska lektioner varje år där skolklasser och förskolegrupper kommer på besök. Sedan Göteborgs Stads museer och konsthall stängde för besök 14 november får konsten i stället endast utforskas i dialogbaserade visningar.

– Det är så viktigt att barn nås av bra kulturupplevelser även om vi har en pandemi. Vår verksamhet fortsätter på andra sätt, säger Mija Renström och lyfter fram att de nya arbetssätten antagligen kommer finnas kvar.

– Jag tror att digitala lektioner kan bli ett kompletterande verktyg för oss framöver att nå förskolor som finns lite längre bort. Förhoppningsvis kan vi nå fler.

Barnen får möta En

De mystiska mellanrummen och En, som Seminariegatans förskola valt att ta del av, är en livestreamad filosofisk lektion om avstånd och närhet mellan människor. Barnen får möta En som kommer från en galax långt borta.

En tar med barnen genom Göteborgs Konsthall. När den 15 minuter långa föreställningen är slut blir En Ulrika igen, och barnen får ställa frågor till henne innan de säger hej då till varandra.

”Nu kan ni fundera själva på vad som är ert favoritmellanrum – det kanske är en koja, under ett bord, eller någon annanstans”, säger Ulrika till barnen innan sändningen avslutas.

Nytt program kommer i januari

Museilektioner.se heter bokningssidan för Göteborgs museers och konsthalls lektionsprogram. Läraren bokar en lektion och får sedan ett bekräftelsemail och mer information om hur man kopplar upp sig. Det finns även lärarhandledningar att ta del av, bland annat om vad man som lärare kan prata vidare om efter lektionen.

Under våren 2021 flyttas museilektioner över till en helt ny bokningssida tillsammans med ett mer samlat kulturutbud för förskola/skola. Vårens program läggs ut i januari.

Föreställningen De mystiska mellanrummen och En går att se livestreamad på konsthallens Facebooksida söndag 6 december klockan 16.