På Svenska mässan pågår just nu något som kallas gymnasiedagarna. Gymnasiemässan riktar sig främst till alla 15 åringarna som nu står inför ett stort val. De ska välja skola och utbildning. Mellan den 7 och 9 oktober kan ungdomar gå dit och få vägledning.
Josephine Andersson jobbar som informatör på utbildningsförvaltningen.
– Det är 50 skolor från 13 kommuner, det vill säga hela regionen, som befinner sig på Svenska mässan just nu. Varje skola har var sin monter där de informerar om sin skola och vad man kan läsa för program där, säger hon.
Oändliga valmöjligheter
Gymnasiedagarna har funnits i fyra år. Det är många skolor som kommer dit med sina elever från årskurs 9 för att visa dem det stora utbudet av gymnasieskolor. Bara på några år har antalet gymnasier och program vuxit väldigt i antal.
Man kan söka fritt till vilka skolor man vill. Även om man är bosatt i Göteborg går det bra att söka till en skola i Alingsås eller på Tjörn. Möjligheterna är oändliga.
I varje monter står det elever från respektive skola. De svarar på frågor och berättar hur det är att gå på just deras gymnasium.
Gratis för skolklasser
– Det är allt möjligt kul som händer under dessa tre dagarna. Allt från musik och dans till olika experiment och tävlingar. I varje monter händer något kul. Det finns studie- och yrkesvägledare på plats för att svara på frågor. För skolklasser är det gratis att gå in och för allmänheten kostar det 30 kronor, berättar Josephine Andersson.
Men vad säger eleverna i montrarna, varför ska man välja just deras skola?
Andrea Kovacs går sitt andra år på Munkbäcksgymnasiet.
”Bra stämning”
– Man ska välja Munkebäck för att det är ett väldigt bra mediagymnasium som verkligen är insatt i media och har bra resurser. Det är också en skola som välkomnar alla stilar och det är en bra stämning mellan elever och lärare, säger hon.
Emelie Löfgren kommer från Tjörns turistgymnasium och är inne på sitt andra år i skolan.
”Ger behörighet att läsa vidare”
– Om man går på våran skola får man 20 veckors praktik, var av 9 kan göras utomlands. Det är en yrkesutbildning och näsan alla får jobb direkt efter studenten. Man har även behörighet att läsa vidare. I årskurs ett läser man hotell, turism och restaurang, sen i tvåan väljer man vad man vill inrikta sig på. Så på det sättet får man prova på allt, säger Emelie.
Mer om Gymnasiemässan:
På Gymnasiedagarna presenteras två nya specialutformade program som startar nästa höst:
Yrkestekniska gymnasiet – en del av Lindholmens gymnasium, och Turismgymnasiet på Burgårdens utbildningscentrum
Nystartade Vägledningscentrum är också på plats i egen monter med studie- och yrkesvägledare för att svara på frågor om utbildningar och yrkesval.
I samband med Gymnasiedagarna har hotell- och restaurangutbildningen på Burgårdens utbildningscentrum öppet hus på onsdag den 8 oktober klockan 18 – 20.