Ny satsning ska underlätta gymnasieval. Kockdrömmar ena dagen och snickardrömmar den andra. Det kan vara svårt att veta vad man vill bli. Nu startar projektet Yrkespraktik där årskurs åtta och nio på fem skolor får praktisera på olika yrkesutbildningar inför gymnasievalet.

– Vi vill hjälpa eleverna att göra ett så välinformerat gymnasieval som möjligt och minska risken för avhopp. Men vi vill också öka intresset för yrkesutbildningar i stort, säger Magnus Ekegren, projektledare på Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) som är en av arrangörerna av Yrkespraktik.

Han berättar att projektet innebär att eleverna får en innehållsrik praktik och möjlighet att praktiskt prova på ett yrke på ett sätt de inte kan på ett företag.

Bakgrunden till projektet är att för få elever söker till yrkesutbildningar på gymnasiet. Därför har regeringen tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv utsett 2016 till yrkesutbildningens år. Yrkespraktik är en av många satsningar för att stärka yrkesprogrammens kvalitet och höja dess attraktionskraft.

– Vi hoppas på att kunna förändra elevernas syn på yrkesutbildningar. Visa på dess bredd och möjligheter. Att gymnasiet inte bara behöver handla om skolböcker. Du kan få en riktigt bra utbildning och yrkeskontakter med goda chanser till jobb, säger Magnus Ekegren.

Projektet Yrkespraktik arrangeras av GR Skola Arbetsliv och praktikplatsen.se i samarbete med Göteborg & Co Näringslivsgruppen.