21.000 personer besökte Gymnasiedagarna i fjol, i år väntas ännu fler besöka Svenska Mässan där Göteborgsregionens gymnasier visar vad de har att erbjuda inför vårens gymnasieval. Nytt för i år är bland annat Det levande biblioteket där man kan låna ett yrke och prata med exempelvis en polis, chef eller ridlärare.

Förutom information och aktiviteter i skolornas montrar finns även i år möjlighet för skolorna att boka en scen för uppvisning av bland annat musik, mode och drama.

Allt fler föräldrar besöker mässan

– Under de senaste åren har vi märkt ett ökat intresse från föräldrar som besöker mässan tillsammans med sina barn. Det tycker vi är mycket roligt, säger Linda Andersson, projektledare på GR Utbildning som anordnar Gymnasiedagarna.

En nyhet i år är ett levande bibliotek. Här är böckerna verkliga personer som man lånar för ett samtal. Bok och lånare går iväg och har en dialog i 15-20 minuter.

På Gymnasiedagarna ska man kunna ”Låna ett yrke”, som en del av elevernas studie- och yrkesvägledning.

Ett 40-tal yrkeskategorier att låna

– Vad vi vet så är det första gången det ordnas ett levande bibliotek av detta slag, säger Linda Andersson.

Ett drygt hundratal yrkesrepresentanter (”böcker”) från ett 40-tal olika yrkeskategorier kommer att finnas för utlåning. De representerar en mängd yrken inom bland annat vård, teknik, nöje och hantverk. Andra exempel på yrken som finns att låna är brandman, polis, kustbevakare, sjöman, journalist, jurist, socionom, ridlärare, chef och egenföretagare.