Svarar på elevernas frågor om HIV. Tidigt på måndag morgon får Hvitfeldtska celebert besök – då kommer nämligen Nobelpristagaren Françoise Barré-Sinoussi till gymnasiets aula för att svara på elevernas frågor som bland annat handlar om hennes forskning om HIV-viruset.

Läs också: Nobelpristagare pratar osäkerhet och möjligheter på öppna seminarier

– Det här är förstås jätteroligt för oss på Hvitfeldtska. Och så är vi lite stolta över att Nobel week dialogue valde att kontakta just vårt gymnasium. Jag tycker det passar väldigt bra eftersom Hvitfeldtska har både IB-programmet och stans största naturvetenskapsprogram, säger Peter Park Larsson, rektor för IB (International baccalaureate) på Hvitfeldtska.

Seminarier på Svenska mässan
Françoise Barré-Sinoussi fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2008 för att hon i början av 1980-talet tillsammans med en kollega identifierade HIV-viruset. En upptäckt som var avgörande för att hitta behandlingar mot aids.

Hon är i Göteborg för att tillsammans med fyra andra Nobelpristagare och ett stort antal andra talare att delta i heldagskonferensen Nobel week dialogue på Svenska mässan – ett årligen återkommande evenemang som arrangeras av Nobelstiftelsen och omväxlande hålls i Göteborg och Stockholm.

Under besöket på Hvitfeldtska svarar Françoise Barré-Sinoussi på frågor från skolans elever och naturvetenskapseleverna från Angeredsgymnasiet, som också är med.

– Jag har tittat lite på frågorna och en del av dem handlar om Françoise själv, men eleverna är framför allt väldigt intresserade av virologi och vad hon tror om möjligheterna att finna ett vaccin mot HIV-viruset – det är en väldigt stor och viktig fråga, säger Peter Park Larsson.