Göteborg värd för Nobel week dialogue. Framtidens städer är temat för årets Nobel week dialogue som arrangeras på Svenska mässan i Göteborg den 9 december. “Ett grundsyfte är att visa för allmänheten vad Nobelpristagarnas upptäckter gjort för samhällsnytta och samhällsutvecklingen”, säger Lennart Johansson, chef för näringslivsgruppen på medarrangören Göteborg & Co.

Nobel week dialogue hålls vartannat år i Stockholm och vartannat år i Göteborg. Medverkar gör tidigare Nobelpristagare och världsledande experter. I år hålls föreläsningarna och paneldiskussionerna i Göteborg som fyller 400 år.

– Vad passar då bättre än att ha temat The city of future. Allt det som präglar en framtida stad kommer att tas upp och diskuteras under den här dagen. Det är verkligen ett brett perspektiv: mobilitet, hälsa, vatten, energi, boende, arbetstillfällen, mat, nöje, kultur, demokrati, klimat, säger Lennart Johansson.

Följs från hela världen

Det är kostnadsfritt att vara med under dagen i Kongresshallen på Svenska mässan, men det krävs anmälan. Arrangemanget följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det går också att ta del av den digitalt via länk, Nobels sociala medier eller på SVT Play.

– Mätningar visar att vi verkligen samlar ett tvärsnitt av en befolkning i en stad. Äldre, studenter, näringsliv, akademi och den offentliga världen. Nobel week dialogue följs av människor från hela världen och engagerar oavsett tidszon. Det är roligt att få vara med och arrangera något som nått den positionen.

Vad betyder det för Göteborg att Nobel week dialogue hålls här?

 – För det första är ett samarbete med Nobelorganisationen fantastiskt i sig, det är en förmån att få komma in i de sammanhangen. Det är en otroligt hög och intressant nivå på talarna som är med, antingen på plats eller digitalt. De gånger vi haft Nobel week dialogue i Göteborg så har det varit lapp på luckan varje gång, det hoppas vi på nu med. Det är unikt tillfälle att komma för att både berikas och berika i dialogerna.

Besöker skolor

Samma vecka som Nobel week dialogue är kommer Nobelpristagare att gästa både Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Hvitfeldtska gymnasiet. Göteborgssymfonikerna ger en specialkonsert på Konserthuset den 8 och 9 december. Den heter “Stadens puls växer”. En vandringsutställning pågår på Världskulturmuseet i Göteborg för den som vill veta mer om Alfred Nobel och Nobelpristagare genom åren.