Biljettsläpp till Nobel week dialogue ”In i det okända – osäkerhet, risker och möjligheter” är rubriken för årets Nobelseminarium på Svenska Mässan den 9 december. Bland annat deltar fem Nobelpristagare på heldagskonferensen. I dag onsdag 23 oktober släpps biljetterna och det gäller att anmäla sig så fort som möjligt för att få en plats.

Heldagskonferensen Nobel week dialogue hålls på Svenska Mässan i Göteborg, men direktsänds också till glädje för tittare över hela världen.

– Alla seminarier bygger på en dialog som är lättillgänglig för publiken och när det kommer till frågor kan de både komma från publiken och till exempel från någon som sitter och tittar på direktsändningen i Indien. Det visar verkligen vilken spridning det här har och vilken förmån det är att kunna bjuda in göteborgarna till seminarier på den här nivån, säger Lennart Johansson på Göteborg & Co, som på uppdrag av Göteborgs Stad är med och arrangerar evenemanget.

”Osäkerheten behöver inte vara negativ”
Årets tema har rubriken ”In i det okända – osäkerhet, risker och möjligheter” och tar avstamp i att alla val ingår i en del av det okända, både de vi tar som individer och som samhälle. Vi kan aldrig veta allt eller vara helt säkra på utgången av våra val, vilket skapar en osäkerhet. Men osäkerheten behöver inte vara negativ, den går också att vända till möjligheter och kan göra oss bättre på att fatta genomtänkta beslut. Under konferensen diskuteras hur vi hanterar det vi inte vet och hur osäkerhet och risker påverkar och utvecklar vårt samhälle.

– Vi har alltid ett väldigt brett tema och den här gången handlar det om hur risker och osäkerhet kan vändas till en styrka, vilket är en väldigt spännande utgångspunkt. Som det välkända talesättet säger: När det blåser som mest kan du antingen välja att bygga ett vindskydd eller använda dig av vindkraften.

Bland talarna finns fem Nobelpristagare: Françoise Barré Sinoussi och Peter Doherty, båda nobelpristagare i fysiologi eller medicin, Steven Chu, nobelpristagare i fysik, John Polany, nobelpristagare i kemi, och Tawakkul Karman, en av 2011 års mottagare av Nobels fredspris.

20 experter deltar
Sammanlagt deltar över 20 experter i de olika seminarierna. Andra framstående namn är Helga Nowotny, tidigare ordförande för europeiska forskningsrådet och David Spiegelhalter, statistiker vid University of Cambridge.

– Vår utgångspunkt när vi får många år sedan var med och skapade den här dagen i samarbete med Nobelorganisationen var att vi måste göra nobelpriset tillgängligt för fler. Och det har vi verkligen lyckats med. Dels får vi hit talare på en otroligt hög nivå som den som bor, lever och verkar här i Göteborg kan ta del av, dels har vi människor från hela världen som följer och deltar i seminarierna via nätet.

 Nobel week dialogue arrangeras vartannat år i Göteborg och vartannat år i Stockholm.