Från allmän tvagning till musikinriktning. Den 30 maj 1917 invigdes Nordhemsskolan. Under 100 år har barn styrt sina steg mot den gamla byggnaden på toppen av Nordhemsbacken och idag firas skolan med öppet hus, sång, historisk lunch och tal av kommunstyrelsens ordförande.

När de första eleverna började på Nordhemsskolan 1917 ingick obligatoriskt tvagning i skolans egen badinrättning och under en tid fanns även tandläkare i personalgruppen.

1810_2.jpg
─ Skolgången har förändrats oerhört mycket sedan dess. Men grunden är det samma. I 100 år har Nordhemsskolan varit tusentals barns start i livet och arbetsplats för en mängd lärare, säger rektor Anne Halford.

I början av förra seklet var det många fattiga familjer som flyttade in till staden och för de barn som började på Nordhemsskolan var fascinationen stor över byggnadens moderniteter.

─ Vi har förstått av gamla dokument att de kaklade toaletterna väckte stor uppmärksamhet och då de flesta barn bara använde tidningspapper vid toalettbesök var det första gången de såg en toarulle. De finns historier om att ett par av barnen släppte rullar från översta trappan för det var ville se hur mycket papper som rymdes på rullarna.

Hälften så många elever idag
Skolan ritades av arkitekterna Arvid Bjerke och Ragnar Ossian och ser likadan ut till det yttre som när den invigdes. Invändigt har byggnaden moderniserats flera gånger för att fungera i dagens verksamhet, som skiljer sig mycket från 1917. Då gick 2000 elever på skolan mot 785 idag.

Dagens Nordhemsskola har musikklasser som en del av sin musikprofil. Därför är sång ett självklart inslag under det stora födelsedagsfirandet. Det innehåller även öppet hus, tårta för elever och lärare, tal av rektorer, kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson och stadsdelens nämndordförande Bosse Parbring. Historiens vingslag kommer märkas i ling-gymnastik på skolgården och köttsoppa till lunch, vilket var en vanlig rätt under andra världskriget.

Rektor Anne Halford ser fram emot att fira sin skola:

─ Det är en så fantastiskt vacker gammal byggnad och jag känner en vördnad inför det faktum att barn har lärt sig skriva och läsa här under ett helt sekel, säger hon.