Hopp och lek bland kompisgungor och konstgräs. Före sommarlovet bestod Nordhemsskolans skolgård till största delen av en asfaltplan med två trasiga fotbollsmål. När elever och lärare började höstterminen, fanns där klätterställningar, en konstgräsplan, kompisgungor och balanslek.

– Den är helt fantastisk, säger biträdande rektor Anna Nykvist om nya skolgården.

På långt håll hör man barnens tjo och tjim. Nordhemsskolan är en F-9-skola, och en av utmaningarna med den nya skolgården var att ge alla åldrar något att aktivera sig med. I skuggan av några träd ligger en nyanlagd sandlåda och ett utomhuskök för mindre barn. Stora skolgården är omgärdad av färgglada prickar att följa i en slinga.

Viktigt välja säker utrustning

Omgiven av fallskydd med mjukt sviktande underlag, står en rejäl balanslek där man kan gå armgång. Rabatterna kommer under sommarhalvåret att bjuda på smultron, blåbär och rabarber. I kompisgungan räknar gänget från lokalförvaltningen till åtta elever, och Freja Elmsjö, sakkunnig i mark och utemiljö, ser lite nervös ut.

– Det är säkert nyhetens behag att så många gungar samtidigt, men visar hur viktigt det är att vi väljer utrustning som är hållbara för barnens utmaningar, säger hon.

Hon och kollegorna Jonas Olsson, projektledare och VVS-ingenjör, och Per Bodin, projektledare mark, berättar om vad som gav upphov till den färgglada och spännande skolgården.

Passade på under stort dräningsarbete

– Asfalten var full av hål och behovet fanns att göra om beläggningen för att förbättra dagvattenhanteringen under mark, förklarar Jonas Olsson.

Skolgårdens påvra utformning hade sedan tidigare identifierats, och förbättringsförslag fanns redan framtagna men då utan beslutad projektbudget. Det var då man såg möjligheten att passa på att förbättra skolgårdens utformning i samband med det omfattande dräneringsarbetet. Efter det gick det vidare till förvaltaren på lokalförvaltningen, som även tog det vidare med grundskoleförvaltningen som sa ja till att vara med på banan, och lokalförvaltningen började projektera hur Nordhemsskolans nya skolgård skulle se ut.

Scen på skolgården

– Skolan är viktig för barns rörelse och aktivitet, och här stimuleras eleverna verkligen, säger Per Bodin.

På den inre skolgården har en scen byggts. Den sammanfaller väl med skolans musikprofil. Den mindre skolgården är en lugnare zon. På den större skolgården däremot är det full fart. Trots att terminen precis har börjat, har biträdande rektor Anna Nykvist noterat en glädjande förändring:

– Jag ser att eleverna leker mer med varandra över åldersgränserna, särskilt på fotbollsplanen som inte längre tar upp hela skolgården och som fått riktiga mål och högre staket runtom så att bollar inte lika lätt hamnar på gatan utanför skolgården.

”Nu är skolgården lika fin som resten av skolan”

Den nya skolgården var verkligen ett lyft. Anna är stolt över den anrika skolan, byggd 1916 i tegel med välvda murade innertak och takmålningar.

– Nu är skolgården lika fin som resten av skolan och eleverna har mycket att aktivera sig med. Den är toppen och det gick så fort att bygga den, säger hon och bläddrar i almanackan. Dagen efter skolavslutningen kom de och bröt upp asfalten och första skoldagen möttes lärare och elever av en helt ny skolgård, säger Anna.

Gänget från lokalförvaltningen är väldigt nöjda och stolta över resultatet.

– Det blev otroligt bra, ett riktigt lyft, säger Jonas Olsson med en blick på alla lekande barn.