En veckas lägerskola. Stadsmuseibesök och workshop om nordiskt vardagsliv. Det är något av vad som står på programmet när Internordisk lägerskola äger rum i Göteborg. På plats är ett gäng ungdomar från Bergen, Åbo och Göteborg.

Den internordiska lägerskolan har funnits sedan länge och i september var det Göteborgs tur att stå för det veckolånga arrangemanget. Deltar gör sammanlagt 67 niondeklassare från Norge, Finland och Sverige. 16 av dem är från olika skolor och stadsdelar runt om i Göteborg.

Karin Hesselbom-Wilson är språklärare på Torslandaskolan och en av lärarna på lägret. Hon ser många fördelar med att eleverna får chansen att på det här sättet träffas över gränserna.

− De upptäcker likheterna mellan länderna och inser att de klarar sig på sina egna språk, men också att de klarar sig bra på sin engelska. Och så har vi trevligt tillsammans, säger hon.

Diskuterat fördomar om varandra
Under veckan har eleverna bland annat gästat stadsmuseet, ostindiefararen och haft workshop om nordiskt vardagsliv. De har diskuterat frågor som nordiskt tonårsliv, vilka fördomar de har om varandras nationaliteter och vad det finns för skillnader och likheter mellan språken.

− De har även jobbat mycket med dokumentation av det som sker under veckan, så de har även något att ta med sig hem till skolorna och visa för andra elever, säger Karin Hesselbom-Wilson.

Lägerskolan startade i måndags och pågår till den 23 september.

4D3C.jpg