Klar hösten 2013. Efter mer än två år i tillfälliga lokaler kan eleverna i Torslanda börja se fram emot en ny skola, efter den som brann ner. På fredagen tas första spadtaget till nya Torslandaskolan som ska stå klar till höstterminen 2013.

Den nya skolan byggs på samma tomt på Hembygdsgatan som den gamla, men i övrigt blir inte mycket sig likt.

Nya Torslandaskolan blir cirka 30 procent större, byggs högre och ljusare, med en utformning som ska ge en känsla av öppenhet, där de vuxna är synliga och tillgängliga för eleverna. Den får en skolrestaurang med eget tillagningskök, eget bibliotek och mediatek, ett skolcafé samt lokaler för fritidsverksamhet och kulturskola.

Framtidens skola
Gamla Torslandaskolan byggdes 1971 och rymde 370 elever när den brann. Den nya får plats för 600 elever i årskurs 4-9, eftersom Torslanda är en växande stadsdel.

– Nu bygger vi en skola för fler elever, anpassad till dagens och framtidens krav, säger Susanne Rasmusson, projektledare på Göteborgs Stads lokalförvaltning.

Sedan Torslandaskolan förstördes hösten 2009 har eleverna hållit till i paviljonger vid Torslandavallen, men har fått gå till andra skolor i stadsdelen för slöjd, gymnastik och NO-ämnen.

I den nya skolan blir det 39 klassrum och all tänkbar utrustning som en modern skola kan ha, från trådlöst nätverk till solcellsanläggning på taket.
Alla elever kommer att få varsin dator enligt konceptet ”one-to-one”.

Trådlöst från start
– Idag har alla skolor en helt annan förberedelse för IT, eleverna sitter inte längre fast med sladdar till datorerna, utan trådlöst nätverk är inbyggt från början, säger Susanne Rasmusson.

– Skolan får också heltäckande brandlarm och dörrar som låses och kontrolleras elektriskt. Vi följer dagens standard och då blir det väldigt mycket mer teknologi jämfört med för 40 år sedan.

I den nya miniaulan och caféet kan inte bara skolan utan även fritids, kulturskolan och andra grupper ge konserter, spela teater eller visa film.
Restaurangen kan servera mat även till personer utanför skolan på dagtid och kan användas som samlingslokal med en scen både på dag- och kvällstid.

Huset ska också kunna tjänstgöra som fritidsgård på kvällarna med möjligheter till musik och annat skapande.

Skatepark och konstgräs
Utanför skolbygganden ska det bli en skatepark, fast träningsutrustning och konstgräsplan med små läktare.

Nya Torslandaskolan kostar 180 miljoner kronor att bygga, allt inräknat. Ungefär hälften betalas av kommunens eget försäkringsbolag Göta Lejon.

– Det betyder att skattebetalarnas kostnad för den nya skolan blir cirka 90 miljoner kronor, resten får vi alltså från försäkringsbolaget, säger Susanne Rasmusson.