Rörelse är årets tema. Hela världen kommer samman under Vetenskapsfestivalen 28 september– 4 oktober. Årets digitala festival sänder från städer som Boston, Uppsala, Karlstad och London, och inviger gör toppfysikern Geoffrey West.

Det blev ingen Vetenskapsfestival i Göteborg i april på grund av covid-19. I stället får allmänhet, elever och lärare koppla upp sig via länk nu i höst och ta del av festivalens utbud digitalt. Totalt rullas ett hundratal digitala programpunkter ut för allmänheten och drygt 3 800 skolbarn och lärare har bokat in sig.

Vetenskapsfestivalen har ett skolprogram (28 september–2 oktober), ett publikt program (1–4 oktober) och lärarkonferensen (29 september). Jenny Hultén är konstnärlig ledare och programansvarig för det publika programmet som i år handlar mycket om vår samtid och om covid-19-pandemin.

– Det finns många olika perspektiv – hur har pandemin ändrat vårt samhälle? Hur har media bevakat corona? Och hur har äldres perspektiv tagits tillvara under pandemin?

Tema rörelse

Temat för årets festival är rörelse – i ett väldigt brett perspektiv. Programpunkterna handlar om alltifrån gympa, där deltagaren får känna temat i kroppen, till rörelsedriven samhällsförändring.

På torsdag 1 oktober är det dags för invigning. Huvudtalare är den visionära fysikern Geoffrey West, tidigare ledare vid Santa Fe Institute i USA, som är världsledande i att förstå städer och dess tillväxt.

– Hans revolutionerande forskning visar också att samma modeller som används för att förstå städer kan användas både för företags tillväxt och däggdjurs tillväxt.

Kan medverka i chat

Jenny Hultén lyfter även fram andra intressanta programpunkter. Lördag 3 oktober bjuder Quizadillas på levande vetenskapsquiz. Med kluriga frågor och filmscener uppspelade live bjuds det på scener ur filmer och serier med vetenskapspersoner och andra snillen.

– Publiken bjuds in att delta och det tror jag blir väldigt roligt.

Söndag 4 oktober blir det ett samtal om covid-19, älgar, fladdermöss och myrkottar. Vad kan och bör vi göra för att förhindra framtida katastrofer likt coronapandemin?

Precis som vanligt är det publika programmet kostnadsfritt och öppet för alla. En smartphone eller en dator med internetuppkoppling är allt som krävs för att delta.

– Alla som medverkar kan delta i en chatt och vi har också värdar på plats som hjälper till, säger Jenny Hultén.