Länge hade Svenska balettskolan i Göteborg svårt att locka killar till sin utbildning. För fem år sedan ändrades allt. Nu bjuder man på nytt in till en särskild inspirationsdag på Göteborgsoperan – för och med killar.

Vid Skälltorpsskolan i Backa finns en av landets mest prestigefyllda utbildningar för barn och unga som vill satsa på dans. Bara på Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm kan man på liknande sätt erbjuda danskurser redan från fjärde årskursen.

”Kan bara ta emot 60”

– I många år hade vi svårt att nå fram till pojkarna. Det var bara någon enstaka kille på hela balettskolan, och i vissa årskullar ingen alls, säger skolans informatör Jenny Wiberg.

När någon kläckte idén att bjuda in nioåriga killar till en egen presentation – helt utan tjejer – förändrades allt. Och när det nu på lördag drar ihop sig till en ny satsning på killarna blev arrangemanget fulltecknat fortare än kvickt.

– Vi kan bara ta emot 60 stycken. Göteborgsoperans repetitionslokal rymmer helt enkelt inte fler, säger Jenny Wiberg.

Antagningsprover i maj

2D0.jpg
Under tre timmar får killarna pröva på hiphop med Patrick Idström, klassisk balett med Patrick Migas och akrobatik med Per Forsström. Men viktigast av allt är kanske ändå att nioåringarna får möta 30 killar som redan går på skolan. Se dem dansa och får chansen att ställa frågor till dem.

– De flesta av dem började ju själv på skolan efter just en sådan här inspirationsdag, säger Jenny Wiberg.

Den som blir intresserad kan anmäla sig till kurs om tio tillfällen under våren. Och i maj är det antagningsprover för dem som vill söka in till balettskolan i höst.

Utbildningen är krävande

– Vi är totalt 124 elever. 33 av dem är killar men vi skulle förstås helst se att det blev lika många killar som tjejer, säger Jenny Wiberg.

En fristående antagningsnämnd avgör vem och vilka som får chansen att börja på utbildningen.

– Det krävs ingen tidigare erfarenhet – det handlar snarare om att se vem som kan ha möjligheter att ta till sig kursen. Man måste ha rätt förutsättningar – annars kan man skada sig själv. Utbildningen är krävande på flera sätt.

Tjejerna får chansen dagen efter

Eleverna på balettskolan har båda längre skoldagar och längre terminer än sina kompisar i den ”vanliga” skolan. Men den som brinner för dansen hittar knappast en bättre möjlighet att utvecklas för att kanske en dag dansa på de stora scenerna. Precis som en del av balettskolans gamla elever idag gör. Efter lördagens satsning på nioåriga killar får tjejerna chansen på söndag.

– De 60 platserna tog slut i ett nafs, konstaterar Jenny Wiberg som hade kunnat ta emot flera hundra tjejer om bara lokalerna räckt till.