Spektakulärt byggd i trä och naturmaterial. Formad som bokstaven S och byggd nästan helt i trä, med fasad av furu, inredning i björk och ask och med sedumväxter på taket. Det är nybyggda Landamäreskolan i Biskopsgården, en av Sveriges kanske mest spektakulära skolbyggnader med plats för 400 elever.

Omgiven av tallar och berghällar ligger skoltomten i en slänt som lutar fem meter. Här slingrar sig den s-formade byggnaden ner i tre nivåer.

Landamäreskolan
– Många tycker att Landamäreskolan ser dyr ut men den är inte dyrare än en vanlig skola. Trä är dessutom slitstarkt och billigare att underhålla i längden, säger Charlotte Odbratt, projektledare på lokalförvaltningen som ansvarat för bygget.

Skolbyggnaden består till 80 procent av trä och andra förnyelsebara material. Den är byggd i öppen planlösning med flexibla undervisningsrum i två våningar, det går lätt att göra mindre rum i rummen.

Utomhus finns två amfiteaterliknande klassrum delvis byggda av Bohusgranit. Skolan har också gemensamma utrymmen som mediatek, skolrestaurang och idrottshall.

På tisdag är det officiell invigning för specialinbjudna gäster och eleverna guidar dem då runt i sin nya F-3-skola.

Landamäreskolan

Foto: Åke E:son Lindman

Landamäreskolan
Träribbor skärmar av solen längs hela fasaden och hålls uppe av snedställda träbjälkar. Foto: Åke E:son Lindman