Från den 1 april kan småbarnsföräldrar i Göteborg söka förskoleplats via nätet. Då lanseras en ny, efterfrågad e-tjänst för ansökan till de kommunala förskolorna. Samtidigt kan ansökan nu göras sex månader innan barnet behöver platsen, i stället för som tidigare fyra månader i förväg.

− Det har länge funnits ett önskemål från föräldrarna om att kunna söka förskoleplats elektroniskt i stället för på pappersblankett. I de flesta av Göteborgs kranskommuner finns redan den här möjligheten, säger Ann Algurén, som är projektledare för e-tjänsten.

Färre felaktiga ansökningar

Fördelarna är flera. Dels är informationen om hur och var man kan söka förbättrad. Dels minskar antalet felaktigt ifyllda ansökningar som måste skickas tillbaka för korrigeringar.

− Har du till exempel glömt att fylla i barnets personnummer eller från när du vill att barnet ska ha platsen, går det via nätet inte ens att skicka iväg ansökan, säger Ann Algurén.

E-tjänstens första etapp

715C_2.jpg
Den elektroniska ansökan är första etappen i en planerad vidareutveckling av e-tjänsten. Senare ska det även bli möjligt att via tjänsten säga upp sin förskoleplats och få besked om köplats. I framtiden ska den också omfatta fritidsverksamheten.

För att nå ut till målgruppen – föräldrar till barn som snart ska börja förskolan – har affischer tryckts upp och ska sättas väl synliga på platser som BVC, öppna förskolor och bibliotek.

Finns bara på svenska

Målsättningen är att minst 80 procent av de drygt 10.000 ansökningar som årligen inkommer till Göteborgs kommunala förskoleverksamhet ska göras med hjälp av den nya e-tjänsten.

− Det här är en målgrupp som redan sköter det mesta via nätet. Redan i dag hämtar de blanketten på vår hemsida där den finns som pdf- och wordfil. Det som gör att inte riktigt alla kan använda den i dag är att den bara finns på svenska, säger Ann Algurén.

Möjligt söka sex månader i förväg

Ingen e-legitimation eller liknande behövs för använda e-tjänsten. Tidigare krävdes underskrifter av barnets målsmän för att ansöka om en förskoleplats. Det är nu borttaget.

− Dessutom har vi ändrat tiden för när man får söka förskoleplats. Förut var det tidigast fyra månader innan man ville att barnet skulle börja. Men i nästan alla andra kommuner inom Göteborgsregionen är det sex månader, så det har vi också infört nu, säger Ann Algurén.

− Fördelen med det är att det även underlättar planeringsarbetet, fortsätter hon.