Bara en tiondel av alla anställda inom vården är män. Samtidigt står branschen inför ett enormt rekryteringsbehov. Med filmen "Ett schysst val" vill man slå två flugor i en smäll – locka fler till att välja yrken inom vården och gärna en större andel killar.

I den elva minuter långa informationsfilmen ”Ett schysst val” får tittaren följa vårdkedjan runt en strokepatient. Hela vägen från samtalet till 112 via ambulans och sjukhusets akutvård till rehabilitering och trygghetsjourens insatser när patienten väl är tillbaka i hemmet.

Pensionsavgångar bakom rekryteringsbehov

Filmen har tagits fram som ett samarbete mellan Göteborgs Stad, utbildningsförvaltningen och Västra Götalandsregionen. Alla har ett gemensamt intresse av att få fler att vilja jobba inom vården. Det handlar både om att locka till omsorgsutbildningar och lediga tjänster.

Framtida pensionsavgångar och en åldrande befolkning är något av det som ligger bakom rekryteringsbehovet. I Göteborgsregionen kommuner beräknas det till 1.300-1.400 personer per år.

Vill förbättra jämställdheten

Förhoppningen är att många av de nyrekryterade kommer att vara män.

− Män är kraftigt underrepresenterade inom vården. Det framtida rekryteringsbehovet är en möjlighet att förbättra jämställdheten, säger Yvonne Bergström, planeringsledare på stadskansliets personalstrategiska enhet.

Katrinelundsgymnasiets elever medverkar

Tanken är att den nya filmen ska ge en god inblick i många av de yrkesgrupper som verkar inom vård- och omsorg. Medverkar och berättar om sin vardag gör både de som redan är ute i yrkeslivet och elever på Katrinelundsgymnasiets omvårdnadsprogram

− Det är en ärlig film som beskriver vårdjobben som intressanta utan att ”flasha” till det, säger Jonas Andelius, lärare på omvårdnadsprogrammet, som även spelar filmens strokepatient.

Riktar sig till högstadieungdomar

Filmen kommer att visas på stadens högstadieskolor, på mässor och i samband med andra aktiviteter där målgruppen – i första hand ungdomar på väg att välja yrke – befinner sig.

− Bland annat kommer mina elever på omvårdnadsprogrammet ta med sig filmen och visa den på sina gamla högstadieskolor, säger Jonas Andelius.