Hur var det att gå i skolan i Gamlestan på 1950-talet? Och hur lyder gåtorna som barn i Åkered berättade för varandra för 100 år sedan? Göteborgs Stad är det senaste tillskottet på sajten tidsjakt.se. Där kan barn, och andra nyfikna, lära sig om kultur och historia i Västra Götaland.

Den pedagogiska sajten Tidsjakt är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och de olika kommunerna. Varje kommun bidrar med material kring sin kultur och historia. Den främsta målgruppen är barn i åldern 8 till 12 år.

-Man ska kunna läsa, eller i alla fall ha knäckt läskoden. Även om det är lite jobbigt ska det vara så roligt att man tar sig igenom materialet ändå. Det är ganska korta texter, säger Ulrica Wallin på Kultur i Väst i Uddevalla.

På Göteborgs del av sajten finns material om staden idag, om hur det kunde vara att växa upp här på 1950-talet och om hur barn i Göteborg hade det för 100 år sedan.

-Sajten är ett sätt att skapa nyfikenhet och intresse för kultur och historia.

Tre-svars-frågor är populära

BAE_3.jpg
På startsidan finns en karta där man kan klicka på den kommun man är intresserad av. Väljer man Göteborg får man tre alternativ att gå vidare med: Berättelser, Fakta och frågor eller Memory. Många av inslagen innehåller frågor där besökaren får välja mellan tre svarsalternativ för att komma vidare.

Ett hundratal barn och ett tjugotal pedagoger från olika delar av Västra Götaland har fått vara med och tycka till under arbetet med sajten. Barnen fick testa vilken typ av spel de tycker är roligast och det visade sig att frågor med tre möjliga svar är populära.

Lyfter fram kunskap

Innehållet är unikt på så vis att det är framtaget speciellt för den nya sajten. Ulrica Wallin menar att det finns mycket intressant kunskap som inte alltid når medborgarna. Pedagoger har hört av sig till henne med kommentarer om att det finns mycket på sajten som de inte kände till.

-Vi vill lyfta fram material som arkiv, bibliotek och museer sitter på och som inte så många har tillgång till.

Även om barn i Göteborg har tillgång till flera stora kulturinstitutioner på nära håll så kan sajten vara en källa till inspiration före eller efter besöket.

-Vi är definitivt inte heltäckande, men vi gör några nedslag i historien som kan skapa nyfikenhet. Som berättelsen om hur elefanten egentligen hamnade på Naturhistoriska museet., berättar Ulrica Wallin.

Skolor får gärna bidra

De som tagit fram materialet om Göteborgs Stad är Stadsmuseet, Regionarkivet, Riksarkivet, Dialekt- ortnamn- och folkminnesarkivet, Västarvet samt arkeolog Anita Synnestvedt. Men innehållet kommer inte att vara statiskt.

-Det som är kul är att man kan fylla på och byta ut innehållet på sajten hur mycket som helst. Nu bjuder vi in skolor att bidra med eget material och bilder, säger Ulrica Wallin.

Målet är att samtliga kommuner ska medverka på tidsjakt.se. Än så länge är tretton kommuner med. Förutom Göteborg är det Strömstad, Tanum, Färgelanda, Karlsborg, Uddevalla, Orust, Trollhättan, Essunga, Alingsås, Falköping, Kungälv och Tranemo.

Fotnot:
En systersajt till Tidsjakt är Vestro Gothia, (se länken nedan) som handlar om kultur, historia och natur i Västra Götaland. Här kan barn och pedagoger bland annat botanisera bland hundratusentals gamla foton och ställa frågor till experter.