Ökat utbud och generösare öppettider ska förbättra servicen för Göteborgs vuxenstuderande. På tisdagsförmiddagen öppnade Vuxenutbildningens nya studievägledning på Rosenlundsgatan.

– Vi har fått en helt otroligt bra lokal jämfört med vad vi hade tidigare. Här finns helt andra möjligheter att få plats med material och datorer, säger Anette Åke som är ansvarig för Vuxenutbildningens studievägledning.

Ska locka bred målgrupp

När dörrarna slår upp för första gången är det ett 50-tal personer som väller in. De har inga som helst problem att få plats i de rymliga lokalerna. Vid en av datorerna står Kim Mesasa och hennes man Yared Kebede.

56BA.jpg– Min man har precis flyttat hit från Schweiz, och jag är med för att hjälpa honom så han kan börja lära sig svenska på SFI, säger Kim Mesasa.

Studievägledningen ska locka en bred målgrupp. Från att hjälpa personer som vill läsa nybörjarsvenska, till de som vill läsa vidare på högskolan.

– Jag vill läsa till socionom, och är här för att få lite hjälp med kurskatalogen och hur jag ska gå tillväga för att ansöka, säger Karolina Abul-Milh.

Hon har tidigare läst upp sina gymnasiebetyg på vuxenutbildningen, men vet inte om betygen räcker.

– I så fall tänker jag läsa en del av de kurser som finns på socionomutbildningen, säger hon.

Många vill tala med personal

Tidigare har Studievägledningen funnits på tre olika ställen i Göteborg, men nu har man samlat allt till Rosenlundsgatan. Dessutom är det öppet tio timmar mer i veckan.

Tanken är att människor med funderingar kring vidareutbildning kan komma hit och få samtala om sina idéer, få stöd och information om hur de kan ta sig vidare.

Här finns möjlighet att söka information på datorer, leta i kurskataloger, göra intressetester eller prata med någon.

– Vi har märkt att det just är många som vill tala med personal, säger Anette Åke.

På studievägledningen finns studieinformatörer, studie- och yrkesvägledare och pedagoger att tillgå.

27D0.jpg– Vi har även möjlighet att slussa vidare till kuratorer om vi ser att det behövs, säger hon.

Ska erbjuda röd tråd

Förutom grundmaterialet ska man kunna variera en del av innehållet till vad som ligger i tiden.

Kommunal vuxenutbildning är till för den som har fyllt 20 år till hösten, eller som har en avslutad gymnasieutbildning bakom sig.

– De som kommer till studievägledningen söker sedan ofta olika kurser på SFI, grundläggande vuxenutbildning, eller på den gymnasiala vuxenutbildningen.

Jan Elftorp är ny chef för Vuxenutbildningen i Göteborg. Han kommer närmast från posten som ansvarig för Campus Varberg.

– Vi måste kunna erbjuda en kedja av aktiviteter. En röd tråd och en helhet, säger han.

Idag finns det närmast gränslöst med olika utbildningsalternativ, och det är inte lätt att hitta rätt i djungeln.

– Möjligheterna är stora och det händer mycket nu, men därför är det viktigt att vi kan finnas där som ett stöd för vuxnas lärande.

– De som har fått minst tidigare måste få gå först, och då är det vår sak att kunna erbjuda det, säger Jan Elftorp.

7A0E.jpg
Yared Kebede har just flyttat hit från Schweiz och vill börja läsa svenska på SFI.

Fotnot:
Studievägledningen på Rosenlundsgatan 8 har öppet mån, ons, tors kl 10-15, tisdag 10-18.30, telefontid mellan 10 och 11.30