Hoppas på ny folkhögskolefilial. Den 11 september är det premiär för nya utbildningsmöjligheter på Norra Hisingen. Göteborgs folkhögskola, som redan har filialer i Bergsjön och Biskopsgården, ger tre kurser med olika inriktningar på Backa Folkets Hus.

Bor man en bra bit från centrum och inte har särskilt mycket studievana kan det vara ett stort steg att söka in på en utbildning på andra sidan av stan. Med de tre nya kurserna hoppas Madeleine Högenberg, som är utvecklingsledare på folkhälsa, vid stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen, att tröskeln ska kännas lite lägre.

En av landets största folkhögskolor
– Dessutom finns ju starka samband mellan utbildningsnivå och god hälsa, och hos oss på norra Hisingen är utbildningsnivå generellt ganska låg, säger hon.

Samarbetet med Göteborgs folkhögskola är ett steg i ambitionen att på sikt höja utbildningsnivån i stadsdelen. Skolan, som är en av landets största folkhögskolor, har sedan tidigare verksamhet på Nya Varvet, i Bergsjön och i Biskopsgården. Och de lärare som ska hålla i undervisningen på Backa Folkets hus har erfarenhet från liknande kurser.

De tre kurser som startar i nästa månad är:
• Fokus framtid – Sfi med meritportfölj. Heltidsstudier under två terminer med start 11 september.
• Personlig assistentutbildning. Heltidsstudier under två terminer med start 11 september.
• På väg: Studiemotiverade folkhögskolekurs. Heltidsstudier under tolv veckor med start 23 september.

Kan få fortsättning om det faller väl ut
– Det finns ungefär 20 platser på varje kurs och sökande som bor i Norra Hisingen har företräde, säger Madeleine Högenberg.

Utbildningen till personlig assistent ges sedan tidigare med stor framgång i Bergsjön.

– Nästan alla som gått där har fått jobb efter avslutade studier.

På Norra Hisingen ser man den här första satsningen som ett pröva-på-projekt, men både stadsdelsförvaltningen och Göteborgs folkhögskola hoppas på en fortsättning om satsningen faller väl ut.

7416.jpg